BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRA - ILLUSTRAION – CARREFOUR MARKET

Bemártották a Carrefourt, gigabírság lehet a vége

Olyan szorosan magához láncolta franchise partnereit a francia kiskereskedelmi lánc, hogy azok fellázadtak és bírósághoz fordultak a verseny korlátozására hivatkozva. A Carrefourt a szaktárca is vizsgálta, és hatalmas bírság kivetését javasolja a bíróságnak.

Teljesen alaptalannak nevezte a Carrefour, a legnagyobb francia kiskereskedelmi lánc, hogy a franchise rendszerben üzemelő üzleteinek működését megengedhetetlen eszközökkel befolyásolta volna, szerződéses kapcsolatainál kihasználta volna erőfölényes helyzetét. A franchise-partnerek és a párizsi gazdasági minisztérium ezt nem így látja, az utóbbi 160 oldalas jelentést állított össze a feltárt versenykorlátozó intézkedésekről, s a csomagot benyújtotta a Rennes-ben székelő illetékes bírósághoz, beavatkozó félként a cég és a franchise-tulajdonosok szövetsége között zajló perbe – az utóbbiak oldalán természetesen. 

Anglet,,France,-,April,26,,2023:,Commercial,Sign,And,Logo
A francia Carrefour a világ hetedik legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi lánca / Fotó: Shutterstock

A helyzet elemzéséhez és az ítélethozatalhoz egy-másfél éve lesz a bíróságnak, amely akár csökkentheti, akár növelheti, de ha úgy látja, el is engedheti a szaktárca által javasolt 200 millió eurós versenyfelügyeleti bírságot. 

Beszakadt a Carrefour-árfolyama

A meghökkentő mértékű bírság és a per bizonytalan kimenetele mély nyomot hagyott a forgalma alapján a világ hetedik legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának számító Carrefour árfolyamán, amely 9,6 százalékot zuhant, de ennek a felét kora délután már ledolgozta – írja a Bloomberg.

A gazdasági minisztérium trösztellenes, fogyasztóvédelmi és csalás elleni hivatala (DGCCRF) már évek óta gyűjti az adatokat és bizonyítékokat a Carrefour ellen, s megállapította, hogy a cég több egységének gyakorlata ellentétes a francia kereskedelmi törvényekkel.

A Carrefour versenyt korlátozó gyakorlatot folytatott, amely konkrétan abból áll, hogy erőfölényét kihasználva »megfojtotta« a franchise-jogosultakat

– áll a pénzügyminisztérium jelentésében, amelyről a La Lettre című francia lap számolt be. Ez a többi között abban merül ki, hogy a Carrefour tucatnyi szerződéssel biztosította be magát a franchise-üzemeltetőkkel szemben, előírta többi között, hogy kötelezően mely termékeket ellenőrzötten melyik raktárukból kell hogy átvegyenek értékesítésre.

Kizárva annak a lehetőségét, hogy olcsóbb beszerzési forrást kutassanak fel és vegyenek igénybe. A gondjukkal meg a bajukkal pedig mehetnek a választottbíróságra. A kereskedelmi lánc az alaptézisek vitatása mellett azt is kifogásolja, hogy 

a szaktárca az ügy súlyához képest irreálisan magas bírság kivetését kezdeményezi a bíróságnál, 

egyszersmind elvonva annak szuverén jogkörét. Úgy vélik, hogy bizonyítani tudják szerződéseik jogszerűségét, és hogy tisztességes módon dolgoznak együtt partnereikkel. A 200 milliós bírság nagysága persze viszonylagos, hiszen a Carrefour a legutóbbi gyorsjelentésében 600 millió eurós osztalékfizetésről rendelkezett. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.