BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Második hete esik a bitcoin, tízszázalékos gödörben a jegyzés – szenved a teljes kriptopiac

A Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozások átrendeződése kirántotta a szőnyeget a kriptopiac alól, pesszimista hangulat uralkodik a szektorban. A bitcoin rég nem látott rossz formát mutat.

Az idén még nem látott közelségbe került a múlt héten a bitcoin ahhoz, hogy legrosszabb heti teljesítményét érje el 2024-ben: a legnagyobb kriptodeviza árfolyama több mint öt százalékot vesztett értékből a június 23-ával végződő hét nap során, megközelítve ezzel az április második hetében elkönyvelt több mint 10 százalékos mínuszt. 

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen., Enyhe lejtmenetben a kriptopiac / Fotó: Shutterstock
Mélyrepülésben a bitcoin, az ether-ETF-ekre vár a kriptopiac / Fotó: Shutterstock

Távolabbról nézve még kevésbé rózsás képet fest a bitcoin árfolyama: a token kurzusa két héttel ezelőtt is közel 5 százalékos mínuszt produkált, az elmúlt két hét vesztesége így már megközelíti a 10 százalékot. A bitcoin az idei első negyedévben még az 

egyik, ha nem a legjobb befektetés volt a piacokon 79 százalékos felfutásával, 

a március közepi árfolyamcsúcs óta azonban valami eltört a piacon, a rekorddöntés óta közel 15 százalékot vesztett értékéből a token.

Az elmúlt hetek fájdalmai ellenére a bitcoin idén 42 százalékos pluszban van, egy éves viszonylatban pedig 105 százalékkal értékelődött fel.

A legnagyobb kriptopénz újabban látott vesszőfutása mögött az elemzők szerint elsősorban az áll, hogy a Fed kamatpályáját illetően ismét elbizonytalanodtak a piacok: a friss makroadatokat látva ugyanis a 2-3 idei vágással kapcsolatos várakozás helyét az 1-2 enyhítésről szóló spekuláció vette át, ami kedvezőtlen a kockázatos eszközök, köztük a kriptopiaci befektetések számára is. A bitcoinon túl ugyanis a tágabb kriptopiac is szenved: a száz legnagyobb tokent tömörítő MarketVector Digital Assets 100 index 5 százalékot vesztett értékéből a múlt héten.

A vakációzás a kriptopiaci reményeket is agyonnyomja, süllyed a bitcoin

A tőzsdéken régi megfigyelés, hogy nyáron visszaesik a forgalom, ez a trend úgy tűnik, az alternatív devizapiacon is megállja a helyét. Alacsony volumen mellett is lehetnek viszont jó beszállók a kriptopiacon.

David Lawant, a FalconX kutatási vezetője a Bloombergnek kiemelte:

A jelenlegi kriptopiaci dinamikát az alacsony volatilitás és a gyenge forgalom jellemzi, az ajánlati könyv pedig a nagyobb mozgásokat követően is hézagos.

A kriptopiaci lendületet azonban érdemes lesz a nyár folyamán is nagy figyelemmel követni: az elemzői várakozások szerint ugyanis akár már nyáron, de legkésőbb a novemberi amerikai elnökválasztás előtt útjára indulhatnak a szabályozói engedéllyel már rendelkező ether-ETF-ek is, amik ha akkora érdeklődést tudnak generálni a befektetők részéről, mint tudtak a januárban debütáló bitcoin-ETF-ek, akkor gyakorlatilag egy csapásra elmúlhat a szektort jelenleg sújtó nyomottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.