BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cryptocurrency exchange

Menekül a tőke a kriptopiacról, havi mélypontra zuhant a bitcoin – rázós hónapok jöhetnek

Jerome Powell beszéde elodázta a kamatvágási várakozásokat, ez pedig nagyot rántott a kriptopiaci kilátásokon is. A bitcoin havi mélypontja mellett a kriptopiac egészéből rég nem látott mértékben áramlik kifelé a tőke.

Egyhavi mélypontra, 65 ezer dollár alá esett a bitcoin árfolyama szűk egy hét alatt, miután múlt hét szerdán a Fed elnöke, Jerome Powell elodázta az amerikai jegybank kamatvágásával kapcsolatos várakozásokat a magasan ragadó inflációs környezetre hivatkozva – vette észre a Bloomberg.

Cryptocurrency exchange, bitcoin,
Gyengélkedik a bitcoin, de a kriptopiac egésze sincs jó formában / Fotó: Anadolu via AFP

 

Rossz formában van a bitcoin

Powell héjahangvételű beszéde óta a bitcoin az értékének közel 4 százalékát vesztette el, miután a befektetők a hosszan magasan maradó kamatkörnyezetet látva igyekeztek minimalizálni a kriptodevizákat is soraikban tudó kockázati eszközök felé fennálló kitettségüket. A legnagyobb kriptodeviza a közelmúlt mélyrepülése ellenére is 

  • közel 49 százalékos pluszban jár az idén, 
  • az elmúlt egy évben pedig 150 százalékos az erősödés.

Powell beszéde, melyben a világ talán legfontosabb monetáris politikai döntéshozója a téli időszakra odázta a kamatvágási dömping elindításának kezdetét, így nemcsak a bitcoinra, hanem a teljes kriptopiacra is lesújtó hatással volt: a múlt héten hónapok óta nem látott tempóban szálltak ki a befektetők a digitális eszközökből, 

az alternatív devizapiac egésze több mint hatszázmillió dollárnyi tőkét vesztett el a Powell-beszéddel fémjelzett héten.

Hasonlóan gyenge hetük volt emellett a korábban gyakorlatilag minden szektorális rekordot megdöntő bitcoin-ETF-eknek is: a januárban debütáló eszközosztályból 621 millió dollárt vontak ki a befektetők a múlt héten, a legnagyobb csapást – már mondhatni szokás szerint – a Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapja élte meg, melynek kezelt tőkéje további 274 millió dollárral csökkent a hét folyamán.

 

A kilátások sem tündökölnek a kriptopiacon

Az elemzők összesítése alapján a bitcoin ugyan az első negyedévben gyakorlatilag minden eszközosztályt maga mögé utasított csillagászati felfutásával, a második három, ugyan még nem teljes hónap során viszont már az amerikai részvények és kötvények is felül tudták múlni a főként oldalazó tokent. A BTC Markets vezérigazgatója, Caroline Bowler a Bloombergnek kiemelte:

A kriptopiac egyre nagyobb kitettséget mutat a makrogazdasági folyamatok alakulása felé, a középtávú kilátások azonban továbbra is pozitívak.

A szakértő optimizmusát több tényező is beárnyékolja: az elmúlt hónapok gyenge rajtjaihoz hasonlóan a hétfőn debütáló ZK token kurzusa is beszakadt a kereskedés megindulása után, annak ellenére, hogy az erre fogékony befektetők körében hatalmas várakozások előzték meg a bevezetést, eközben pedig a dél-koreai fejlemények sem kedveznek a piac számára. 

Az ázsiai ország tőzsdéit egy új törvény ugyanis arra kényszerítheti, hogy maximálják a parketteiken forgó tokenek számát – ennek azonban egyértelműen a kis tokenek, az úgynevezett alt-coinok láthatják majd kárát, ami kifejezetten fájdalmas lehet a kriptopiac számára, 

Dél-Korea ugyanis az új projektek egyik legnagyobb támogatója a világon, 

így a befektetőinek kiesése jelentős likviditási gondokat okozhat a zsenge tokenek között.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.