BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hónap alatt 93 százalékos hozam – új sztárrészvény született a pesti tőzsdén

Újabb rekordok dőltek meg múlt hónapban a pesti tőzsdén. A BUX először nézett be 70 ezer pont fölé, egy magyar papírral majdnem duplázhattak a befektetők.

Újabb rekordokat ért el májusban a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. Ugyan a BUX áprilishoz képest a hónap végére kissé visszaesett, és 67 906,5 ponton zárt, a május 27-i 69 803 pontos záróértéke napi rekord a hazai tőzsdetörténetben. Az azonnali részvénypiac forgalma 284 milliárd forintra nőtt, a hazai papírok napi átlagban 13,5 milliárd forintért cseréltek gazdát. 

_VEZ434820231016 Budapest 
Budapesti Értéktőzsde  
BÉT 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A globális piacok májusban vegyesen teljesítettek, ám az amerikai S&P 500 részvényindex a magas kamatlábak és a tartós inflációs nyomás ellenére is 4,8 százalékot ralizott. 

A geopolitikai kockázatok, különösen a közel-keleti konfliktusok és a Szuezi-csatorna körüli zavarok növelték a volatilitást, emiatt a globális kereskedelmi folyamatokat is befolyásolták. Európában ugyan tovább csökkent az infláció, de a magas kamatok korlátozták a növekedési potenciált. Az USA-ban a fogyasztói árindex éves növekedése 3,5 százalék volt, ami csökkentette a vásárlóerőt. Ázsiában az e-kereskedelem és a mesterséges intelligencia által generált kereslet fenntartotta a piaci aktivitást, a Panama-csatornára vonatkozó korlátozások pedig enyhültek, de a helyzet még nem normalizálódott teljesen.

A BUX-index májusban 67 906,5 ponton zárt, amely 0,3 százalékos csökkenés az áprilisi záróértékhez képest, ugyanakkor az index  május 27-én új csúcson, 69 803 ponton zárt. Májusban először törte át a 70 ezer pontos szintet is az index.

Levágták az osztalékszelvényt, lefordultak a legforgalmasabb blue chipek

A legforgalmasabb hazai papírok rangsorában nem történt változás, múlt hónapban is 

  • az OTP Bank részvényeivel zajlott a legnagyobb kereskedés, 158,5 milliárd forint értékben. 
  • A bankpapírt a Richter Gedeon 57,2 milliárd, 
  • és a Mol 38,4 milliárd forintos forgalommal követte.

A négy blue chip részvény közül egyedül a Magyar Telekom tudott drágulni, hat százalékkal. Az OTP árfolyama közel 5 százalékkal, a Richter kurzusa 7,3 százalékkal, a Mol jegyzése 2,6 százalékkal csúszott lejjebb. A csökkenésben ugyanakkor az osztalékszelvények levágása is szerepet játszott.

Egy hónap alatt közel duplázott a Delta

A közepes méretű vállalatok és a kispapírok közül a Delta Technologies zárt különösen erős hónapot, 93 százalékos növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac összforgalma 284 milliárd forintot tett ki májusban, amely a napi átlagot tekintve 13,5 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók között májusban is a Wood & Company zárt az élen 167,1 milliárd forinttal, amit a Concorde és az Erste követett, 130,5 és 97,8 milliárd forinttal. Az árupiac forgalma csökkent áprilishoz képest, az összforgalom 208,5 millió forintot tett ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.