BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
forint

Erős dollár: gyengülhetnek a feltörekvő piacok devizái – aggódhat a forint is

A Reuters elemzői felmérése szerint várhatóan erős marad a dollár, ami rontja a feltörekvő piaci devizák kilátásait. Veszélyes idők jönnek a forint számára is.

A Reuters devizapiaci elemzői körében végzett felmérése szerint a feltörekvő piaci devizák – köztük a forint is – idén nehezen állnak talpra, ugyanis az amerikai jegybank nem fogja elsietni a kamatcsökkentést, amivel erősen tartja a dollárt. 

forint
A forint is megszenvedheti a hosszabb ideig magasan maradó amerikai kamatszintet / Fotó: Parlanteste

A május 31. és június 4. között több mint ötven devizastratéga körében végzett felmérés szerint a feltörekvő piacok szinte valamennyi devizája gyengülni fog, vagy a legjobb esetben is oldalazik az árfolyamuk a következő három-hat hónapban. A feltörekvő piaci eszközök enyhén erősödtek, miután a gyenge amerikai makroadatok azt sugallták, hogy a Fed már szeptemberben megkezdheti a kamatcsökkentést. 

A forint is aggódhat a Fed miatt

Az amerikai monetáris politikai döntéshozók azonban továbbra is szűkszavúan nyilatkoznak a kamatvágás pontos időzítéséről, így a feltörekvő piaci devizák is kénytelenek kivárni. 

A legtöbb feltörekvő piaci deviza stabilizálódott az elmúlt hónapban, de úgy gondoljuk, hogy többen közülük nyomás alatt maradnak, amíg az amerikai hozamok nem csökkennek

mondta a Reutersnek Ruben Gargallo Abargues, a Capital Economics közgazdásza. A forint euróval és dollárral szembeni árfolyamán is látszik, hogy a piac elkezdte beárazni az erős dollárt, arra számít, hogy a Federal Reserve az idén a vártnál kevesebbszer csökkent kamatot. 

Az elmúlt napokban Indiában, Dél-Afrikában és Mexikóban választást tartottak, és a feltörekvő piacok várhatóan rövid távon továbbra is volatilisek maradnak, a befektetők emésztgetik, hogy az eredmények hogyan befolyásolják a jövőbeli gazdasági teljesítményt.

Az elemzők prognózisa szerint

  • az indiai rúpia, 
  • a koreai von 
  • és a dél-afrikai rand a következő három-hat hónapban valószínűleg szűk sávban mozog, 
  • míg az orosz rubel 
  • és a török líra esetében 5 százalék feletti gyengülést várnak a devizastratégák. 

Mexikóban Claudia Sheinbaum lett az ország első női elnöke, a Dél-Afrikában az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az elmúlt harminc év legsúlyosabb választási kudarcát szenvedte el. 

A mexikói peso kedden november óta a leggyengébben zárt a dollárral szemben, miután úgy tűnt, hogy az ország kormányzó pártja szupertöbbséget szerez a kongresszusban, ami a piacok szerint alkotmánymódosítást és a fékek és ellensúlyok csökkentését eredményezheti. Erick Martinez, a Barclays elemzője azonban arra számít, hogy a hatás rövid életű lesz. 

A por leülepszik majd, a piacok összeszedik a számokat, és megállapítják, mi valósítható meg, mi nem, aztán visszatér a globális tényezők hatása, főleg a mexikói és az amerikai gazdaság közötti erős kapcsolatok

– írta az elemző. Dél-Afrikában a befektetők arra várnak, hogy kiderüljön: az ANC a pártok széles skálájából – a marxistáktól a szabadpiacok híveiig – melyiket választja potenciális koalíciós partnerének.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.