BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhült az amerikai árnyomás, de a piacok nem ugrottak

A Fed belegabalyodott a lakhatási infláció problémakörébe, amelynek a második fél évi emelkedésétől tartanak a jegybankárok. Ezért továbbra is őszre várható a kamatcsökkentés startja.

Májusban 2,6 százalékkal emelkedett év per év alapon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által preferált inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE), összhangban a Wall Street Journal elemzői konszenzusával. Egy hónappal korábban 2,7 százalék volt ez a mutató.

Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

A magindex, mely kiszűri a volatilis élelmiszerárakat és energiaköltségeket, szintén 2,6 százalékkal emelkedett májusban. Ez is megfelelt a várakozásoknak, s csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti 2,8 százalékhoz képest. Ez volt 2021 óta a legalacsonyabb növekedés.

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI és a PCE általában eltér egymástól. Ami azért zavaró, mert a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg az egyszerű befektetők meg jobbára a fogyasztó árindexet (CPI) figyelik. Így állhat elő olyan helyzet, amikor a jegybankárok más inflációt látnak, mint a piac. 

A 10 éves államkötvények hozama röviddel az adatközlést követően kismértékben csökkent,

4,272 százalékra süllyedt. A kötvényhozamok akkor esnek, amikor az árak emelkednek. A dollárindex is lejjebb csúszott a hírre.

A határidős részvényjegyzéseket az inflációs adat alig mozgatta, annak ellenére is, hogy a hír kedvező a tőzsdének, de már a csütörtök esti első elnökjelölti vita után megemelkedtek határidős részvényindexek. 

 

Más friss gazdasági adatok azt mutatják, hogy a gazdaság továbbra is egyenletes ütemben növekszik. A GDP éves szinten 1,4 százalékkal bővült 2024 első három hónapjában a Kereskedelmi Minisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint, a korábbi becslés 1,3 százalék volt.

A Fed következő kétnapos kamatdöntő ülése július végén ér véget. A piac régóta találgatja, hogy mikor lesz az első kamatvágás. A jegybankári várakozásokat tükröző dotplot ábra őszi-téli kamatcsökkentési startot jelez. 

Joggal merülhet fel, hogy 

miért óvatoskodnak a jegybankárok, ha csökken az árnyomás? 

A kulcs a lakhatási infláció. Bár a munkaügyi minisztérium adatai azt mutatják, hogy az infláció a vártnál hűvösebb volt a múlt hónapban, de az a kilátás, hogy a lakástulajdonosok többsége emeli a bérleti díjakat, ellensúlyozhatja az alacsonyabb árak hatását. Még májusban is forró volt a lakhatási infláció, amely jellemzően hónapokkal elmarad a széles piaci árhullámtól, s év per év alapon 5,4 százalékot mért a Munkaügyi Statisztikai Hivatal. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.