BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes lehet az amerikai rövid kötvényhozamok esésére fogadni

Kétséget kizáróan a modern jegybanki politika azon korát éljük, amikor a jegybankároknak kiemelt figyelemmel kell követniük a gazdaságuk számos aspektusát, monitorozni kell a főbb mutatókat, és a megfelelő pillanatban kell emelniük vagy éppen vágniuk a jegybanki alapkamaton.

Szerző: Kedves Hugó, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking tanácsadója

Jerome Powell amerikai jegybankelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy fenntartják a restriktív monetáris politikát a beérkező adatok alapján, ezzel hetedik alkalommal is tartották az 5,25–5,50 százalékos kamatsávot. A döntéshozók egyetértenek abban, hogy amíg nem érkezik megfelelő mennyiségű és kedvező adat, addig nem fognak változtatni a jelenlegi szinteken. A várható kamatpályát illusztráló dot-plot tábláról idén márciusban még azt lehetett leolvasni, hogy három-három vágás várható idén és jövőre is, a frissített júniusin már csak egy vágás prognosztizálható 2024-re. 

red blue light and index number and graph of stock market business abstract banner background
Fotó: Getty Images

Kiemelten fontosnak tartják a FOMC-tagok az infláció változásának irányát és mértéket, a legfrissebb adatok üdvözlendők, viszont a 2 százalékos cél még nagyon távol van. A személyes fogyasztási kiadások (PCE) inflációját 2024-re (2,6 százalék a márciusi előrejelzésben szereplő 2,4 százalékkal szemben) és jövőre (2,3 százalék a 2,2 százalékkal szemben) magasabbra módosították, de 2026-ra 2 százalékon tartották. A munkaerőpiac továbbra is erős, az új munkahelyek számának növekedése magas, de lassabb, mint az első negyedévben.

Személy szerint az amerikai gazdaság ellen sohasem fogadnék, viszont a magas kamatoknak köszönhetően indirekt módon az alacsony durációjú kötvények hozamának esésére most mernék, mivel borítékolható, hogy idővel a Fed elkezdi a kamatvágási ciklusát. 

Az iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF-en keresztül illusztrálnám a piaci hangulatot: a dollárban denominált ETF az amerikai rövid lejáratú, 1-3 éven belül lejáró kötvények hozamváltozására enged spekulálni. A SHY ETF-ből összesen 298,7 millió befektetési jegyet bocsátottak ki, amiből 22,4 milliót shortolnak, ez a teljes állomány 7,5 százaléka. A Short Interest Ratio 7,8, ami azt jelenti, hogy az átlagos napi forgalom 7,8-szerese van shortolva. 

A múltbeli adatokból az látszódik, hogy tavaly október vége óta duplázódott a shortállomány, 2022 vége óta pedig durván 3,5-szereződött. Egy alacsony kockázatú, defenzív portfólióban a devizadiverzifikáció miatt tökéletes elem lehet, vételével a kötvények hozamcsökkenése miatti árfolyam-emelkedésen keresztül tudunk pozitív eredményt elérni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.