BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas kártérítésre ítélték a Gazpromot az Uniperrel szemben, a magyar kormány megelőzte a bajt

Teljes sikerrel zárult az Uniper választott bírósági eljárása a Gazprom Export ellen. Megítélték a német energetikai cégnek a hatalmas kártérítést, és ráadásul a bíróság kimondta, hogy felmondhatja a szerződést, amit azonnal meg is tesz. Ha viszont az Uniper a megítélt követelését más európai vállalatoktól akarja behajtani, veszélybe kerülhet az érintett ország gázellátása. A magyar kormány már lépett az ügyben.

Felmondja az orosz Gazprom Exporttal kötött hosszú távú gázszállítási szerződését az Uniper – közölte a német energiacég szerdán.

Saint,Petersburg-russia,-,01.12.2022:,Adler,Tpp., Gazprom ,Company,Logo.,Translation:
Pert vesztett a Gazprom az Uniperrel szemben, és ezen más is rajtaveszthet / Fotó: Shuttesrtock

 

Pert vesztett a Gazprom

A felmondást a Bloomberg szerint az tette lehetővé, hogy a felek közötti perben eljáró stockholmi választott bíróság június 7-én kihirdetett ítéletében úgy döntött, az Uniper jogszerűen vethet véget az orosz állami vállalattal megkötött szerződésének. 

A szerződés alapján egyébként 2022 júniusa óta csak korlátozottan, 2022. augusztus végétől pedig egyáltalán nem volt gázszállítás. A választott bíróság éppen a szállítások megtagadása miatt több mint 13 milliárd euró összegű kártérítést is megítélt az Unipernek a Gazprom Export által 2022 közepe óta nem szállított gázmennyiséggel kapcsolatos veszteségekért. Ha az Uniper ebből az összegből valamit behajt, azt továbbutalja a német szövetségi kormánynak.

A hírre az Uniper részvényei másfél százalékkal, 51,64 euróra drágultak Frankfurtban.

A Gazprom Export gázszállításainak leállítása annak idején csődközeli helyzetbe hozta az Unipert. A német közműszolgáltató ugyanis csak a piacról drágán beszerzett földgázzal tudott eleget tenni ellátási kötelezettségének. Olyannyira, hogy a vállalatot csak államosítással tudták megmenteni.

Az OMV figyelmeztetett, a magyar kormány lépett

Az OMV osztrák energetikai vállalat a múlt hónapban figyelmeztetett, hogy ha egy Gazprom Export ellen megítélt kártérítést valamelyik európai vállalat a Gazprom OMV-vel szemben keletkezett követeléseinek a lefoglalásával hajtaná be, és emiatt az orosz vállalat nem jut hozzá az általa korábban szállított földgáz ellenértékéhez, Ausztria orosz gáz nélkül maradhat. A Gazprom ugyanis ilyen esetekben azonnal leállítja a szállítást.

Természetesen ez a veszély Magyarországgal kapcsolatban is fennáll, éppen ezért rendkívüli jelentőségű a május 30-án éjjel a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amellyel a kormány elhárította, hogy a Gazprommal szemben keletkezett hasonló követeléseket az MVM-mel szemben érvényesítsék.

A rendelet kimondja:

A szerződéses partner részére fizetendő földgázellenértéket harmadik személy követelésének biztosítása vagy kielégítése céljából lefoglalni, végrehajtás alá vonni, azzal kapcsolatban biztosítási intézkedést elrendelni – a magyar közrendbe ütközése miatt – nem lehet.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.