BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kosarat kapott a Top Gun Maverick gyártója, újra eladósorban a Paramount

Két hónapnyi exkluzív fúziós tárgyalás után, közvetlenül a szavazás előtt gondolta meg magát a Redstone családi cég vezetője. De potenciális kérőben nincs hiány. Június elején az Apollo Global Management magántőke-társaság és a Sony Pictures nyújtott be egy 26 milliárd dolláros, nem kötelező érvényű ajánlatot.

Eredménytelenül zárultak a Paramount Global és a Skydance Media exkluzív fúziós tárgyalásai. Két hónapja döntött úgy a híres filmstúdiót, a CBS műsorszóró hálózatot, valamint a Nickelodeon és az MTV kábelhálózatot tulajdonló Paramount igazgatótanácsa és a Skydance Media, hogy házon belüli licitet folytatnak, s amíg ez tart, addig nem fogadnak el ajánlatot más cégektől. A hírre 8 százalékot estek a Paramount részvényei a tőzsdén.

A sikeres közös produkciók ellenére sem jött létre a fúzió / Fotó: T.C.D / Visual Press Agency

A nagy hírű stúdió iránt érdeklődött már a Netflix, majd 14,3 milliárd dolláros ajánlatot tett rá Byron Allen médiamogul, s korábban az Apollo magántőke-társaság is belengetett egy 11 milliárd dolláros ajánlatot. 

A Paramount részvényeinek 77 százalékát birtokolja a National Amusements, melyet a néhai Sumner Redstone családi cége irányít. Lánya, Shari Redstone öt éve vezeti a családi céget, miután 

megvívta harcát médiamogul apjával, annak barátnőivel és a cégvezetőkkel

a szórakoztatóipari birodalom feletti uralomért. Már ő egyesítette újra a National Amusements által irányított két médiavállalatot (Viacom, CBS) 2019-ben.

A kisebbik nagytulajdonos, a Skydance olyan produkciókat jegyez, mint Tom Cruise Top Gun: Maverick című mozija. A Paramount és a Skydance egyesítése azért lett volna kulcsfontosságú a Skydance befektetői számára, mert a National Amusements megvásárlásával a Paramount kábeltelevíziós hálózatait is ellenőrzésük alá vonhatnák, ezek közé tartozik a Nickelodeon, a Comedy Central és az MTV, valamint számos mozit is megszereznének.

Sajtóértesülések szerint a Paramount igazgatósága jóváhagyta a fúziót, ám

 Shari Redstone gondolta meg magát közvetlenül a szavazás előtt.

Bár tavaly éppen ő vetette fel a családi cég eladását, amikor az igazgatóság csökkentette az osztalékot. Akkor úgy nyilatkozott, hogy energiáit inkább az antiszemitizmus elleni küzdelemre fordítaná, amit a gázai konfliktus is motivált.

A hírek szerint most más potenciális ajánlattevőkkel folytatódhatnak a tárgyalások. Június elején az Apollo Global Management magántőke-társaság és a Sony Pictures 26 milliárd dolláros nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a Paramountnak. Emellett a Steven Paul hollywoodi producer által vezetett befektetői konzorcium, valamint Edgar Bronfman Jr. médiacézár és a Bain Capital magántőke-társaság érdeklődik.

Beautiful,Gate,Of,Paramount,Pictures,Film,Studios,At,Los,Angeles
A Sony Pictures és az Apollo Global Management konzorciuma is felvásárolná a Paramount Pictuerst.
A Paramount Global sokat költött a Paramount+ streamingszolgáltatás eredeti tartalmaira / Fotó: Shutterstock

Miközben Hollywood egyik nagy múltú stúdiójáért folyik a harc, 

az egész ágazatra árnyékot vet a kábeltévés nézettség visszaesése, a mozipiac recessziója és a streamingkihívás.

A Paramount, akárcsak versenytársai, küzd azért, hogy streamingüzletágát nyereségessé tegye, mivel a hagyományos televíziós üzletág egyre zsugorodik. A Paramount Global sokat költött a Paramount+ streamingszolgáltatás eredeti tartalmaira, beleértve a Yellowstone alkotójának, Taylor Sheridannak a drámáit is. Drága közvetítési jogokkal rendelkezik a National Football League és az NCAA főiskolai futball- és kosárlabda-mérkőzéseire is, amelyeket streamingszolgáltatásán keresztül és kábelhálózatain sugároz. A Paramount és partnere, a Skydance a Top Gun: Maverick mellett olyan közös produkciókat jegyez, mint a Mission: Impossible-franchise, valamint az Amazon „Reacher” és a „Jack Ryan”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.