BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Microsoft flags are being seen in front of the World Conference Center during the Microsoft AI training roadshow in Bonn, Germany, on May 22, 2024. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Lecsapnak az amerikai hatóságok a Microsoftra, az Nvidiára és társaikra, az MI került a célkeresztbe

Az Nvidia, a Microsoft és az OpenAI nagyrészt megúszták a trösztellenes eljárásokat, most azonban a mesterséges intelligenciával kapcsolatban vizsgálják a cégeket. A Microsoft egy szokatlan üzlet miatt került a felügyeleti szervek célkeresztjébe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) megállapodtak, hogy vizsgálat alá vonják a Microsoft, az OpenAI és az Nvidia mesterségesintelligencia-iparágban (MI) betöltött domináns szerepét – közölte a Reuters. A felügyeleti szervek főleg arra kíváncsiak, hogy a legnépszerűbb MI-startupok mennyire függenek a finanszírozás tekintetében a már befutott cégektől.

Microsoft flags are being seen in front of the World Conference Center during the Microsoft AI training roadshow in Bonn, Germany, on May 22, 2024. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Furcsa üzlet miatt vizsgálódnak a Microsoft ellen / Fotó: Ying Tang / NurPhoto / AFP

A megállapodás értelmében az igazságügyi minisztérium derítené ki, hogy az Nvidia megsértette-e a trösztellenes törvényeket. A cég az elmúlt harminc évben a modern videókártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a cég dominanciáját, ugyanis az Nvidia grafikus csipjei (GPU) lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei.

Csipjeinek köszönhetően pedig az Nvidia a gépi tanulás globális piacának több mint 90 százalékát uralja napjainkban, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. 

Az FTC eközben az OpenAI és a Microsoft magatartását elemzi, az utóbbi egyik üzlete és az OpenAI-val fennálló szoros kapcsolata miatt került a hatóság célkeresztjébe.

Célpontban a Microsoft

A Microsoft ugyanis márciusban jelentette be, hogy 650 millió dollárt fizet az Inflection AI nevű startupnak mesterségesintelligencia-szoftverének licenceléséért. A szokatlan alku része volt, hogy a cég alkalmazottainak többsége, köztük a vezetők, állást kaptak a Microsoftnál, amely viszont papíron nem vásárolta fel a startupot. Az FTC első körben a tárgyalások menetéről és tartalmáról kér információkat.

A felügyeleti szervek és számos elemző szerint a Microsoft–Inflection-üzletet direkt alakították úgy, hogy elkerülje a trösztellenes eljárást, mivel a redmondiak nem kebelezték be a startupot, de az ügylet mindenben egy felvásárláshoz emlékeztetett. Az FTC emellett a Microsoft és a ChatGPT-t piacra dobó OpenAI kapcsolatát is mélyebben megvizsgálja, de erről nem árultak el többet a The New York Times forrásai.

Nekimegy az amerikai trösztellenes hatóság a technológiai cégeknek

A Biden-kormányzat alatt a trösztellenes ügyekért felelős vezető tisztviselők – az FTC-t vezető Lina Khan és az igazságügyi minisztérium trösztellenes részlegét irányító Jonathan Kanter – fokozták fellépésüket a Big Tech ellen. Kanter a Google-t perelte be tavaly a digitális hirdetések terén fennálló erőfölénye miatt.

Az FTC közben a Facebookot és az Instagramot birtokló Metát is célba vette, például meg akarta akadályozni a Within virtuális valósággal foglalkozó vállalkozás felvásárlását is, de később visszavonulót fújt. A Microsoft sem kerülhette el a hatóság figyelmét az Activison Blizzard bekebelezése miatt, de végül az FTC vesztette el a jogi csatát. A legtöbbször azonban az Amazon került a a felügyeleti szerv célkeresztjébe. 

Emiatt az Amazon többször is kérte, hogy Khant elfogultság miatt mentsék fel a vállalatot érintő ügyekben, de a cég erőfeszítései nem jártak sikerrel. 

Tavaly júliusban az FTC az OpenAI ellen ellen is vizsgálatot indított, mert a hatóság szerint a startup egyes személyek hírnevének és adatainak veszélyeztetésével megsértette a fogyasztóvédelmi törvényeket, de az MI-szektor eddig nagyrészt elkerülte a hatóságok figyelmét.

Több tízezer holland pereli a Google-t adatlopás miatt

A Consumentenbond fogyasztói egyesület pert indított a Google ellen. A szervezet szerint az adatvédelmi szabályokat sérti, ahogyan a technológiai cég gyűjti az emberek adatait. A szövetség azt szeretné, ha a Google felhagyna ezzel a gyakolatával, és felhasználónként 750 eurós kártérítést is követel. A hollandok a felhasználók magánéletét sértő adatgyűjtése miatt perelik a Google óriáscéget.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.