BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megrángathatják a forintot a jövő héten

Érkezik az adatdömping: az Európai Központi Bank kamatdöntése mellett gazdaságnövekedési adatcsokor is ígérkezik.

Mozgalmas hét elé nézünk, ami a forintárfolyamra is rányomhatja a bélyegét. Szinte minden napra jut egy adatközlés: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) már hétfőn közli a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves első becslését, miközben jönnek ipari és kereskedelmi eredmények is. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság például ismerteti a májusi BMI-adatokat (áprilisban 51,8 volt az index értéke). A nemzetközi porondon a török inflációs adatokat övezheti figyelem.

Hungarian,Forint,20000,Huf,Banknote.,Hungary,Money,Note,Currency.,3d
államháztartási hiány
Vajon hogyan teljesít majd a forint a jövő héten? / Fotó: Shutterstock

Szerdán a külkereskedelmi forgalom áprilisi első becslését teszik közzé. Január–márciusban az export euróban számolt értéke 7,7, az importé 15,0 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől, míg az exporttöbblet 2,7 milliárd euróval 3,8 milliárd euróra nőtt.

Csütörtökön a hazai kiskereskedelmi statisztikát ismertetik: Németországban a szoros gazdasági kapcsolatok miatt a magyar beszállítóknak fontos gyári rendelésállományt közlik, valamint 

az eurojegybankárok döntenek az Európai Központi Bank alapkamatáról – piaci szempontból ez lehet a legfontosabb esemény a héten,

így a forintárfolyamra is erőteljesen hathat.

Pénteken megismerhetjük a magyar mellett a német ipari termelési adatot, és 

kiemelten fontos az uniós harmadik negyedévi GDP első becslése is.

Mint ismert, nem zárt jó hetet a forint: a hétfői 384 körüli euróárfolyam után a hétvégén 389 forintot is kellett fizetni a közös pénz egységéért. Nagy kérdés tehát, hogy mit hoz a jövő hét, illetve a magyar deviza tud-e profitálni az elkövetkező napok adataiból. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.