BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nvidia: a cég tőzsdei kapitalizációja jövőre átlépheti az 5 ezer milliárd dollárt

A következő években egymás után jön ki az új fejlesztésekkel az MI-cég, érkezik a Blackwell, a Rubin és a Vera. Az Nvidia kiváló technológiája és új termékei hiábavalóvá tehetik a versenytársak felzárkózási törekvéseit – mondja Louis Navellier, az általa vezetett amerikai Navellier & Associates elemzőcég alapítója.

Messze nem ért még véget az Nvidia-részvények elképesztő ralija, az MI-csipeket (mesterséges intelligencia) tervező cég piaci kapitalizációja 2025-ben átlépheti az 5 ezermilliárd dolláros szintet – állítja Louis Navellier, az általa vezetett amerikai Navellier & Associates elemzőcég alapítója.

Nvidia
Jensen Huang, az Nvidia alapító-vezérigazgatója / Fotó: AFP

Az elemző szerint az Nvidia részvénykurzusa jövőre átlépheti a 200 dollárt, ha a Blackwell-csipek gyártása a várakozásoknak megfelelően beindul. A Blackwell az Nvidia következő generációs MI-platformja, amelyet a vállalkozások MI-képességeinek fejlesztésére terveztek - írja a brit Shares Magazin.

Navellier hozzáteszi, hogy az Nvidia kiváló technológiája és 2 milliárd dolláros befektetéssel fejlesztett új termékei „egyre inkább hiábavalóvá” teszik a versenytársak erőfeszítéseit a felzárkózásra.

Sőt, Navellier odáig ment, hogy a Bloomberg TV-ben kijelentette:

az Nvidia egyedül cipelheti a hátán az S&P 500-as indexet, és a csodálatos hét részvény helyébe a csodálatos egy és a maradék 499 részvény lép.

Mi több, júniusban az Nvidia bemutatta a Rubint, a Blackwell utódját, amely 2026-ban jelenik meg, a vállalat tehát nem pihen a babérjain. Ugyancsak nagyjából két év múlva dobja piacra vadonatúj, Vera névre keresztelt CPU (központi feldolgozó egység) platformját is – árulta el Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója nyár elején a tajvani egyetemen tartott beszédében.

Az Nvidia már eddig is a Wall Street fenegyereke volt. Az Apple-nek és a Microsoftnak körülbelül öt évébe telt, míg a tőzsdei kapitalizációja ezer milliárd dollárról 3 ezer milliárdra nőtt, az Nvidia ezt alig egy év alatt érte el. 

A növekedés pedig hasonló tempóban folytatódhat. Az idei pénzügyi évre vonatkozó eredmény- és bevételi várakozások az elmúlt 12 hónapban megduplázódtak, a következő üzleti évre vonatkozó becslések pedig már 30 százalékkal magasabbak, mint korábban, ami azt jelenti, hogy a Wall Street-i elemzők korábban folyamatosan alábecsülték az Nvidia növekedési potenciálját.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.