BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitot dagasztanak az egyre gyakoribb szélviharok

Szárnyalnak a zsindelygyártók a Wall Streeten. Simán lekörözik a széles piaci részvényralit. Egyre többen fogadnak a tetőjavítókra, mert az időjárási prognózisok szerint a valaha volt legforgalmasabb atlanti hurikánszezon indult.

Tavasszal még visszafogott kereslettel számoltak a tengerentúli építőanyag-piacon az elemzők. Ám a hurikánszezon gyászos kilátásai nyomán újraírták a prognózisokat. A viharok általában az éves tetőfedési kereslet 30 százalékát teszik ki. De az idén a tavalyinál is több vihar pusztíthat.

Storms in Bavaria
időjárás
vihar
Idén kétszer annyi a tornádó, mint tavaly / Fotó: DPAdpa Picture-Alliance via AFP

A szigetelőanyagokat és zsindelyeket gyártó Owens Corning egy év alatt csaknem 60 százalékot emelkedett, a tetőfedő anyagokkal kereskedő Beacon Roofing pedig 45 százalékot ment, miközben a széles piacot leképező S&P 500 index mindössze 25 százalékkal került feljebb ugyanezen a visszatekintő időhorizonton.  

A jégesőszezon májustól szeptemberig tart, a hurikánszezon júniustól novemberig. 

A szövetségi időjárási adatok azt mutatják, hogy a szélsőséges jégesők száma 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest. És idén eddig 

kétszer annyi tornádót és pusztító szélvihart jegyeztek fel,

mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint a valaha volt legforgalmasabb atlanti hurrikánszezon lehet az idei. Akár 25 trópusi vihar is lehet, s idén ezekből 13 hurrikánná fejlődhet, szemben a tavalyi évvel, amikor húsz elnevezett vihar 4 milliárd dolláros kárt okozott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.