BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Talgo: időt kértek a spanyolok, év végéig tarthat a huzavona

Miután egyszer már a finanszírozó bankokról, egyszer pedig a Talgo tervezett ipari tevékenységéről kértek a spanyol hatóságok pótlólagos információt, most harmadjára is újabb dokumentumokat kértek be, ami egyszersmind a döntésre szabott határidő ismételt meghosszabbításával egyenértékű. A spanyol sajtó szerint év végéig elhúzódhat Talgo-ügyben az engedélyezés, hacsak nem jön a herceg fehér lovon.

Harmadszor is meghosszabbította a spanyol gazdasági minisztérium égisze alatt működő Külföldi Befektetések Hatósága (Inversiones Exteriores) a Talgo vonatgyártó megvásárlására adott magyar ajánlatról való döntés határidejét – írja a Lok Report című európai vasúti szakmai portál a spanyol El Economistára hivatkozva.

High-speed,Ave,Train,In,Motion,On,Valencia,High-speed,Railway.,Spanish Talgo
Száguld a Talgo, vánszorognak a spanyol hatóságok / Fotó: Shutterstock

Most jöttek rá, hogy fontos dokumentumokra van még szükség a Talgo ügyében

Az újabb hosszabbítást – csakúgy, mint az előző kettőt – azzal indokolták, hogy további dokumentumokra van szükségük a döntéshez, melyeket az ajánlattevő magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. által vezetett konzorciumtól kérnek be. Így július 4. helyett július végére, augusztus elejére tolódik ki az engedély megadása vagy megtagadása, feltéve, hogy nem következik be további késedelem. Ha azonban a befektetést jóváhagyják, azt még a Minisztertanácsnak is engedélyeznie kell.

Ha pedig ez is megvan, akkor az Értékpapír- és Tőzsdebizottságon (Comisión Nacional del Mercado de Valores, CNMV) lesz a sor, hogy jóváhagyja a projektet, illetve közzétegye az ajánlattételi tájékoztatót. Piaci pletykák szerint a tranzakció valószínűleg az év végéig elhúzódik, hacsak nem jön a madridi kormány által várt herceg a fehér lovon, akivel ki lehetne ütni vagy kisebb hányadra lehetne szorítani a magyar befektetőt.

A madridi kormány a fehér lovon ülő herceget várja

A spanyol lap szerint korábban már kétszer nyújtották meg a döntési határidőt Talgo-ügyben, mióta a Ganz-MaVag április 4-én az ibériai ország tőzsdefelügyeletéhez benyújtotta a kérelmét. Az első alkalommal közvetlenül a vételi ajánlat benyújtása után az ügyletben részt vevő bankokról kértek további információkat. Majd június elején újabb részleteket kértek az ajánlattevőtől a Talgó jövőbeni ipari tevékenységével kapcsolatos terveiről, amit a vasúttársaság szakszervezetei is támogattak. A lap szerint ebben az időszakban különböző igazolások, magyarról spanyolra fordított dokumentumok is érkeztek a hatósághoz.

Az időhúzásból arra lehet következtetni, hogy a spanyol kormány még mindig nem talált olyan hazai vagy más európai szakmai befektetőt, amellyel überelni lehetne a Ganz-Mavag Europe Zrt. ajánlatát.

A Talgo részvényei eközben gyakorlatilag tavaly év végi árfolyamuk körül ingadoznak, pénteken délelőtt 4,4 euró körül vették őket a madridi börzén. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.