BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
April,5,,2024,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,In,3d

Mesterien manőverezik a TikTok, Washington tilalmát megkerülve juthat amerikai csipekhez

A ByteDance is nagy lendülettel vetette magát a mesterséges intelligencia területére, ám az amerikai exportellenőrzések miatt a kínai vállalatok lehetőségei sokkal szűkösebbek az ehhez szükséges csipek beszerzésében. A TikTok üzemeltetője ezért különböző beszerzési forrásokhoz fordult.

A TikTok közösségi oldalt üzemeltető kínai ByteDance az amerikai Broadcom csiptervezővel fejleszti az MI-funkciókhoz szükséges csúcskategóriás MI-processzorait – értesült a Reuters.

April,5,,2024,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,In,3d TikTok
Habzsolja a fejlett MI-csipeket a TikTok / Fotó: Shutterstock

Átcsúszik a TikTok–Broadcom-összefogás az amerikai korlátozások alatt

Ráadásul az öt nanométeres alkalmazásspecifikus integrált csip (ASIC) paramétereit úgy lőtték be, hogy átcsússzon az amerikai exportkorlátozásokon is, miközben a gyártási munkálatokat a tajvani TSMC-hez akarják kiszervezni. A TSMC azonban várhatóan idén még nem kezdi meg az új csip gyártását. Bár a tervezési munka már javában folyik, a tapeout – amely a tervezési fázis végét és a gyártás megkezdését jelzi – még nem indult el.

A kiszivárgott információ már csak azért is rendkívül érdekes, mert a kínai és az amerikai vállalatok között nem volt – nyilvánosan bejelentett – az öt nanométeres vagy ennél fejlettebb technológiát érintő csipfejlesztési együttműködés, amióta Washington 2022-ben bevezette az élvonalbeli félvezetőkre vonatkozó exportellenőrzést. Azóta az amerikai–kínai megállapodások csak a sokkal kevésbé kifinomult technológiára vonatkoztak.

A ByteDance és a Broadcom közötti üzleti kapcsolat azonban már régi keletű, ezért evidens volt a két cég számára, hogy együttműködnek a TikTok-tulajdonos beszerzési költségeinek csökkentésében és fejlett csipekkel való stabil ellátásának biztosításában. Korábban a kínai cég megvásárolta a Broadcom öt nanométeres nagy teljesítményű Tomahawk csipjét, kapcsolócsipjét, valamint az MI-számítógépes klaszterekhez szánt Bailly-kapcsolóját.

Még idejében felhalmozták az Nvidia csipjeit is 

A többi globális technológiai céghez hasonlóan a ByteDance is nagy lendülettel vetette magát a mesterséges intelligencia területére, ám az amerikai exportellenőrzések miatt a kínai vállalatok lehetőségei sokkal szűkösebbek a megfelelő csipek beszerzésében.

Az Nvidia legfejlettebb csipkészletei például most már elérhetetlenek a TikTok üzemeltetője számára. Nem véletlen, hogy a cég még idejekorán hatalmas készletet halmozott fel ezekből – tudta meg a brit hírügynökség.

A felhalmozott készletben megtalálhatók a felső kategóriás A100 és H100 csipek, amelyek csak az amerikai szankciók első körének életbe lépése előtt voltak kaphatók, valamint az A800 és H800 csipek is, amelyeket az Nvidia direkt a kínai piacra készített, ám szintén az exportkorlátozás alá estek. A ByteDance tavaly nem kevesebb, mint kétmilliárd dollárt különített el Nvidia-csipek vásárlására.

Közben vették tavaly a Huawei Ascend 910B nevű csipjeit is, és folyamatosan adják fel a félvezetők gyártásával, tervezésével kapcsolatos álláshirdetéseket is. Több száz munkavállalót keresnek a területre, köztük 15 ASIC-csiptervezőt, miközben a konkurenciától is szipkázzák el a hozzáértőket.

 

A Broacom részvényei 0,2 százalékkal, 1656 dollárra gyengültek a hétfői amerikai tőzsdenyitást megelőző online kereskedésben. Tavaly év vége óta viszont 53 százalékkal nőtt a kurzus.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.