BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisajátítanák az atomenergiát a tech cégek – felháborodtak a klímavédők

A mohó tech cégek anélkül akarják megvalósítani vállalt klímacéljaikat, hogy többlet-zöldenergiával bővítenék a rendszert. Az olcsóbb megoldást választanák azzal, hogy a meglévő zöldforrások eltérítésével elégítenék ki energiaigényüket.

Amerikában már eddig is a klímavédők rémálmát jelentették a gombamód szaporodó mesterségesintelligencia-fejlesztők, amelyek hatalmas energiaéhsége azzal fenyeget, hogy újra növelni kell a fosszilis erőművi kapacitásokat. Most újabb hajmeresztő ötlet látott napvilágot: a technológiai cégek egyszerűen lekötnék az atomerőművek teljes kapacitását.

Control,Room,And,Technology.,Wide,Image,For,Banners,,Advertisements.
Az atomerőművek az adatközpontok kiszolgálására állnak át? / Fotó: Shutterstock

Miközben Amerikát sokkolja a villamosenergia-hálózat túlterheltsége és a nyomában járó áramkimaradások, az Amazon közel áll ahhoz, hogy egyedi megállapodásra jusson a helyi atomerőművi kapacitások közel egyharmadát ellenőrző Constellation Energy céggel. De az egész MI-szektor hasonló terveket fontolgat.

Üzleti szempontból kiváló ötlet az atommeghajtású adatközpont,

amennyiben a villamosenergia-hálózat legmegbízhatóbb igáslovát párosítanák egy kőgazdag ügyféllel. A gondot az jelenti, hogy a tech cégek anélkül akarják megvalósítani vállalt klímacéljaikat, hogy többlet-zöldenergiával bővítenék a rendszert, ehelyett a meglévő források eltérítésével elégítenék ki mohó energiaigényüket. Ennek eredménye pedig csak az lehet, hogy a kiesést földgázüzemű erőművek újraindításával kell pótolni.

Senki sem vásárolhatja fel  „csak úgy” egy atomerőmű összes megtermelt energiáját

– kondította meg a vészharangot Patrick Cicero, a pennsylvaniai állami fogyasztóvédelmi hatóság vezetője. Nincs könnyű dolga a fogyasztóvédőknek, mert a technológiai vállalatok busás prémiumot fizetnek a megszakítás nélküli, szén-dioxid-mentes energiaellátásért.

Az Egyesült Államok energiafelhasználása várhatóan 4,7 százalékkal bővül a következő öt évben, míg korábban csupán 2,6 százalékos növekedést becsült a Grid Strategies tanácsadó cég. Lezárult az a kényelmes másfél évtized, amikor stagnált az amerikai villamosenergia-kereslet, s csupán a szénerőművek leállításával csökkenteni lehetett az energiaszektor klímagáz-kibocsátását.

Az Egyesült Államok legnagyobb piaci áramtermelő cége, a Vistra részvényei az elmúlt egy évben 230 százalékot raliztak. Míg a 14 amerikai atomerőműben érdekelt Constellation Energy részvényei ugyanezen az időhorizonton 120 százalékot meneteltek. Nem véletlen, hiszen az igény óriási. Ahogy Jim Burke, a Vistra vezérigazgatója fogalmazott, a vásárlók manapság azzal nyitnak be hozzájuk: 

Annyi energiára van szükségem, amennyijük csak van. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.