BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nvidia, bitcoin, kakaó és Magyar Telekom – ezekkel a befektetésekkel lehet nagyot kaszálni idén

Számos eszközzel nyerhettek nagyot a befektetők az első félévben. Az amerikai tőzsdét a 150 százalékot ralizó Nvidia, a BUX-ot a másfélszeresére dráguló Magyar Telekom húzta. A bitcoin és a kakaó is elképesztő ralit tudhat maga mögött.

Az első félévben leginkább az infláció és a jegybanki kamatcsökkentések, illetve az ezzel kapcsolatos várakozások keltettek nagy hullámokat a piacokon, amiket meglovagolva szép hozamokat tehettek zsebre a befektetők – szinte minden eszközosztályban.

befektetés, hozam, tőzsde, Investing,And,Stock,Market,Concept.,A,Businessman,Checks,Financial,Data
A tőzsdei rali mellett az áru- és a kriptopiacon is magas hozamokat szállított az első félév / Fotó: Shutterstock

A magyar tőzsde az amerikait is lenyomta

A világ legnagyobb tőkepiacán, az Egyesült Államokban közel 15 százalékot menetelt az S&P 500 részvényindex, ilyen erős félévet az elmúlt 120 évben csak húsz alkalommal produkált a zászlóshajónak számító részvénykosár. Igaz, az emelkedést leginkább az Nvidia 150 százalékos, MI-forradalomtól fűtött ralija hajtotta. A csipgyártó és a technológiai Nagy Hetes (Magnificent Seven) többi tagjának piaci értéke hat hónap alatt 3,6 ezermilliárd dollárral nőtt, döntő módon meghatározva a szélesebb piac teljesítményét.

A globális részvénypiaci teljesítményre sem lehet panasz, a 47 ország részvényeit tartalmazó, MSCI ACWI index 11 százalékot ralizott január óta.

A pesti tőzsdén is dőltek a rekordok, a BUX éppen a félév utolsó kereskedési napján döntött új csúcsot. A június végi 72 094 pontos záróérték 18,9 százalékos ralit jelent 2024 eleje óta.

A magyar blue chipek közül ehhez 

  • a bő másfélszeresére (53 százalékkal) dráguló Magyar Telekom járult hozzá leginkább.
  • Az OTP-vel 16 százalékos hozamot, 
  • a Richterrel pedig közel 10 százalékos árfolyamnyereséget lehetett zsebre tenni, 
  • a Mol viszont lényegében egy helyben topogott az év első felében.

Mélyrepülésben a jen, aranyáron mérik a kakaót

De nem csak a tőzsdék értek fontos mérföldkőhöz, a deviza- és az árupiacon is akadtak emlékezetes sztorik. Az évek óta gyengélkedő japán jen például 38 éves mélypontra zuhant a dollár ellenében, míg az árupiacon a kakaóhiány volt a legmeghatározóbb. A népszerű élelmiszer-alapanyag árfolyama 85 százalékkal ugrott meg fél év alatt, ami már most a valaha regisztrált második legnagyobb éves drágulást jelenti, és aligha villanyozza fel a csokoládéimádókat.

Az arany májusban ért új történelmi csúcsra, a nemesfémért ekkor unciánként 2450 dollárt is elkértek. Az olaj 12 százalékkal drágult az utóbbi hat hónapban. A kriptopiacon is újabb rekordok születtek, a bitcoin jegyzését 70 ezer dollár fölé hajtotta, hogy az amerikai felügyeleti szervek zöld jelzést adtak a kriptopénz ETF-eknek, amin keresztül még több befektető számára válhat elérhetővé az eszköz.

Lefordultak az állampapírhozamok

Ami az állampapírpiacot illeti, az eszközosztály nehéz időszakon van túl, ami a belengetett, ám egyre csak húzódó jegybanki kamatcsökkentésekkel indokolható. Egy referenciakötvényekből álló kosárral mintegy másfél százalékot veszíthettek idén a kötvénybefektetők.

Tavaly év végén a piacok még hét amerikai kamatcsökkentésre számítottak, most viszont már csak egyre vagy kettőre

mondta a Reutersnek Nadege Dufosse, a Candriam vagyonkezelő multi-asset vezetője. A szakértő szerint ez volt az a nagy hajtóerő, ami az eszközosztály gyenge teljesítményét magyarázza.

Élénkült a cégfelvásárlási (M&A) piac is, a tavalyihoz képest 5 százalékkal nagyobb volumenű üzletek születtek idén. Ez főként két kiemelkedő ügyletnek köszönhető. A Capital One hitelkártya-kibocsátó 35 milliárd dollárt fizetett a Discover Financialért, a csipgyártó Synopsys pedig ugyanekkora összegű tranzakció keretében kebelezte be a rivális Ansyst.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.