BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biden visszalépésével ismeretlen vizekre evezne a tőzsde

A demokrata elnök annak ellenére küzd még mindig az újraválasztásért, hogy lassan minden támogatója elpártol mellőle. Biden visszalépésére viszont nem tudni, hogyan reagálnának a piacok: legutóbb ilyen ugyanis több mint fél évszázada fordult elő.

Közel hatvan éve nem fordult elő olyan, hogy egy hivatalban lévő elnök elkezdje az újraválasztási kampányát, majd annak vége, azaz a következő választás előtt mégis visszalépjen a jelöltségtől: legutóbb 1968-ban esett ez meg Lyndon B. Johnson elnökkel, aki alacsony népszerűsége miatt szállt ki mégis a versenyből. Joe Biden így esetleges visszalépésével – amire már nemcsak a milliárdosok, de a demokrata politikusok (köztük Barack Obamával) egy része is ösztönzi a 81 éves elnököt – egy több mint fél évszázados hagyományt törne meg.

President Joe Biden gives a press conference
Biden visszalépése kiszámíthatatlan következményekkel járhat a piacok számára / Fotó: AFP

Trumpra vágynak a piacok, Bidentől tart a kriptopiac

Biden döntése azonban a szentimentális jelentőségen túl hatalmas hatást fejthetne ki a piacokra is – ezt ugyanakkor egyelőre kifejezetten nehéz belőni, mert

  • gyakorlatilag nincs rendelkezésre álló precedens, és
  • az akkori tapasztalatok relevanciáját az azóta eltelt közel 60 év erősen megkérdőjelezi. 

Annyit lehet biztosra mondani, hogy ha Biden nyeri a választást, akkor a kriptopiacon minden várakozás szerint egy lényegi leértékelődési hullám indul majd meg – a szektor ugyanis egyértelműen a kriptopiac felé egyre erőteljesebben húzó Trumpot szeretné az elnöki székben látni, többek közt azért is, mert megígérte, hogy megválasztása esetén támogatja majd a bitcoinbányászokat, megakadályozza a kritpodevizák számára egyesek szerint kedvezőtlen hatással járó digitális dollár elindítását, és igyekszik majd a szektor amerikai jelenlétének jelentőségét is növelni globálisan.

A tágabban vett tőkepiacokon jelenleg az látszik, hogy Trump győzelmére készülve megindult a rotáció a tech-részvények irányából a szélesebb piacok felé, és kilőtt a bitcoin árfolyama.

Mit mutat a precedens?

Minden jel arra mutat, ha Biden nem lép vissza, akkor gyakorlatilag biztos, hogy veszít. De mi történt legutóbb, amikor egy regnáló elnök elindult az újraválasztásért, majd mégis kiugrott a versenyből? A MarketWatch megkeresett egy történészt, aki felelevenítette, hogy 

  • a Jonhson visszalépése utáni napon 2,5 százalékot, 
  • 1968 végéig pedig 15,1 százalékot erősödött az S&P 500.

Igaz, Johnson visszalépése gyakorlatilag egybeesett a tőzsde évi mélypontjával, így bőven volt hová erősödnie a piacnak – szemben a mostani helyzettel, amikor a részvénypiac az elmúlt időszakban többször is megdöntötte már történelmi rekordértékeit. 

Max Holland szerint ugyanakkor nemcsak ezért nem lehet az 56 évvel ezelőtti helyzetet összehasonlítani a maival, hanem azért sem, mert Johnson visszalépése teljességgel meglepte nemcsak a piacokat, de az elnök szűk körén kívül a teljes világot is, míg Biden kiugrására már egyre többen számítanak. Így elképzelhető, hogy a meglepetés ereje nem lenne már akkora, sőt az is, hogy a piacok már be is árazták az eseményt, 

így a befektetők csak csöndben tudomásul vennék a tényt, és folytatnák tovább a napjukat.

És ugyan Biden egyelőre nem tűnik hajlandónak a visszalépésre, azzal távolról sem járna rosszul: egyes számítások szerint évi 413 ezer dolláros nyugdíjjal vonulhatna vissza, ami magasabb összeg lenne, mint amit elnökként fizetésként zsebre tehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.