BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyiptomban kezd óriásberuházásba a 4iG

A magyar infokommunikációs nagyvállalat és a Telecom Egypt közös vállalkozása fejlesztheti és üzemeltetheti a legkorszerűbb optikai hálózati infrastruktúrát az afrikai országban.

A Telecom Egypt, Egyiptom piacvezető távközlési szolgáltatója és a 4iG csoport, Magyarország és a Nyugat-Balkán egyik vezető infokommunikációs nagyvállalata szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítését és üzemeltetését végezheti az észak-afrikai országban – jelentette be hétfői közleményében a 4iG. 

NAGY Márton; JÁSZAI Gellért; ELDIN, Mohamed Nasr; TALAAT, Amr
Mohamed Nasr Eldin, a Telekom Egypt vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke aláír  / Fotó: Soós Lajos

Hatszázmillió dolláros egyiptomi üzlet 

A közös vállalkozás célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése, amely a jövőben mintegy hatmillió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internetelérést. 

A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. 

A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. 

A felek június 30-án, az Egyiptom-Európai Unió Befektetési Konferencián írták alá az együttműködésről szóló előzetes megállapodást, amelyet Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke látott el kézjegyével. Az aláírási ceremónián részt vett Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke, valamint Amr Talaat, Egyiptom kommunikációs és informatikai minisztere és a két nagyvállalat vezető tisztségviselői is.

A 4iG is besegít az egyiptomi gazdaságnak

A legmagasabb diplomáciai szinten szervezett Egyiptom-Európai Unió konferenciát az egyiptomi elnök, Abdel Fattah El-Sisi, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitották meg. 

A konferencia első napján Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke több nemzetközi és európai nagyvállalat, illetve bank felső vezetőivel közösen részt vett azon a zártkörű kerekasztal-beszélgetésen, amelynek házigazdái Abdel Fattah El-Sisi és Ursula von der Leyen voltak. 

A zártkörű eseményen a vezetők jelentős vállalásokat tettek az egyiptomi gazdaság fejlődésének támogatására. Jászai Gellért a találkozón hangsúlyozta a 4iG és partnere, a Telecom Egypt elkötelezettségét az ország digitális infrastruktúrájának fejlesztése iránt.  

Úgy véljük, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelentősen növeli majd Egyiptom versenyképességét, illetve a gazdaság teljesítőképességét. Új munkahelyeket hozunk létre, s a beruházás megvalósulásával támogatjuk a helyi vállalkozásokat, és jelentősen javítjuk az egyiptomiak életminőségét

– mondta Jászai Gellért.

Mindezeknek megfelelően két vállalat együttműködése összhangban áll az egyiptomi Hírközlési és Informatikai Minisztérium „Digitális Egyiptom” stratégiájával, amelynek célkitűzése, hogy minden szolgáltatási területen FTTH optikai hálózatot alakítsanak ki. 

A mobil szélessávú hálózatok vonatkozásában a mobil állomások optikai elérésével lehetővé teszi a folyamatosan növekvő sávszélesség igények kielégítését és az 5G széleskörű bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.