BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pilot Shaking Hands With Wealthy PassengerA young Asian pilot shakes hands with a mature White woman. A private jet and a luxury SUV parked next to them.

Történelmi csúcsot ért el a gazdagok száma és vagyona

A világszerte jól teljesítő tőzsdék hozzájárulták ahhoz, hogy a hipergazdagok még vagyonosabbak lettek. Becslések szerint az elkövetkező két évtizedben az idősödő generációk több mint 80 ezermilliárd dollárt ruháznak majd át.

A nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma tavaly 5,1 százalékkal nőtt és elérte a 22,8 millióra főt világszerte, ami rekordnak számít. Összevagyonuk szintén történelmi csúcsot ért el: 4,7 százalékkal, 86,6 ezermilliárd dollárra ugrott – derül ki a Capgemini Kutatóintézet kutatásából.

gazdag Pilot Shaking Hands With Wealthy PassengerA young Asian pilot shakes hands with a mature White woman. A private jet and a luxury SUV parked next to them.
Az észak-amerikai gazdagoknak ment a legjobban, de a többieknek sincs okuk panaszra / Fotó: Getty Images

A hipergazdagoknak Észak-Amerikában ment a legjobban: számuk 7,1 százalékkal, vagyonuk 7,2 százalékkal nőtt éves szinten. Mindez azzal magyarázható, hogy ennek a rétegnek szilárd a gazdasági ellenálló képessége, továbbá a kiemelkedően jól teljesítő amerikai részvénypiac is őket segítette.

A növekvő tendencia a világ más pontjain is megfigyelhető. Az ázsiai–csendes-óceáni térségben 4,2 százalékkal hízott a jómódúak pénztárcája, míg Európában 3,9 százalékkal. Afrika az egyetlen régió, ahol  a csökkenő nyersanyagárak és a külföldi befektetések visszaesése miatt zsugorodott a jól szituáltak vagyona 1 százalékkal, míg számuk 0,1 százalékkal csökkent.

A generációk közötti vagyonátadás központi kérdésnek számít.

Becslések szerint az elkövetkező két évtizedben az idősödő generációk több mint 80 ezermilliárd dollárt ruháznak majd át, ami növeli az igényt a különböző pénzügyi (befektetéskezelés, adótervezés) és nem pénzügyi (jótékonyság, alternatív befektetések) szolgáltatások iránt, jövedelmező lehetőséget jelentve a vagyonkezelő cégeknek.

A gazdagok több mint 65 százalékáról derült ki, hogy különböző előítéletek befolyásolják a befektetési döntéseiket, különösen olyan jelentős életesemények során, mint a házasságkötés, a válás és a nyugdíjba vonulás. Éppen ezért a nagy vagyonnal rendelkező befektetők 79 százaléka szeretne útmutatást kapni egy ügyfélkapcsolati vezetőtől (relationship manager, RM) a tudattalan torzítások kezelése érdekében.

Létezik legális adókerülés – csak elég gazdagnak kell lenni hozzá

A leggazdagabb amerikaiak átlagosan 3,4 százalékos adóterhet fizetnek bevételeik után, de van, aki semmit nem ad be a közösbe – szemben az átlagemberrel, aki 15 százalék feletti szja-teherrel küzd minden hónapban. A nullaközeli adóteher papíron bárki számára elérhető: mégsem árt, ha van hozzá pár milliárd dollárnyi részvényünk. Adókerülés milliárdos módra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.