BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US-CHINA-CRYPTO-FRAUD-BRIBERY-FTXFormer FTX chief Sam Bankman-Fried leaves the Federal Courthouse following a bail hearing ahead of his October trial, in New York City on July 26, 2023. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Tőzsdére léphet a Sam Bankman-Friedhez köthető Genesis kriptobányászcég

A világ egyik legnagyobb bitcoinbányászcége hatalmas pénzeket kapott korábban a 25 éves börtönbüntetésre ítélt Sam Bankman-Friedhez köthető Alameda fedezeti alaptól. A Genesis által felhasznált energiából egy 200 ezres lélekszámú város igényeit is ki lehetne elégíteni.

Tőzsdére lépne, ezért akár már heteken belül megindíthat egy IPO-t megelőző finanszírozási kört a kriptopiacot egyszemélyben megrokkantó Sam Bankman-Friedhez köthető Genesis Digital kriptobányász cég – tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló, de nevük elhallgatását kérő forrásoktól.

US-CHINA-CRYPTO-FRAUD-BRIBERY-FTXFormer FTX chief Sam Bankman-Fried leaves the Federal Courthouse following a bail hearing ahead of his October trial, in New York City on July 26, 2023. (Photo by ANGELA WEISS / AFP), genesis, alameda,
Sam Bankman-Fried börtönbe vonult, a Genesis bányászcég pedig tőzsdére igyekszik / Fotó: AFP

A Genesis a világ egyik elsőként létrejövő, egyben napjaink talán legnagyobb bitcoinbányász cége, amelynek egyik legfőbb befektetője az az Alameda Research fedezeti alap, mely az időközben 25 éves börtönbüntetésre ítélt Sam Bankman-Fried FTX kriptotőzsdéjének pénzét kezelte még annak 2022-es bukását megelőzően. A Genesis a nyilvánosan elérhető adatok alapján 

több mint egymilliárd dolláros befektetésre tett szert a múltban az Alameda Research-től, 

ennek legnagyobb részét még akkor kapta a vállalat, mikor az Alamedát még Sam Bankman-Fried vezette.

A Genesis bányászkapacitása több mint 500 megawattos jelenleg (ez egy 200 ezres lélekszámú város energiaigényének felel meg), mely közel 20 adatközpont közt oszlik el világszerte, Észak-Amerikától kezdve Európán át Közép-Ázsiáig bezárólag. A cég 2014-ben kezdte meg működését Izlandon, majd hatalmas kapacitásokat épített ki Kínában is, mielőtt az ottani kormányzat 2021-ben teljes körűen betiltott minden, a kriptopiachoz köthető tevékenységet, köztük a bányászatot is. 

A szándék egyértelmű, az értékeltség egyelőre nem az a Genesisnél

A Genesis értékét egy 2022-es Alameda-jegyzet 5,5 milliárd dollárra tette, a mai listaár azonban ettől már lényegesen eltérhet bármelyik irányba, hiszen azóta nem csak főként az FTX összeomlásához kapcsolható rossz hírek nyomán beálló kriptotelet, de egy, a bitcoin 74 ezer dollár környéki történelmi árfolyamcsúcsdöntésével fémjelzett kivirágzást is megélt a szegmens – igaz, idén áprilisban sor került a bitcoin blokkjutalmának megfelezésére is, ami lényegesen csökkentette a bányászat profitabilitását.

Arról, hogy a vállalat vezetése hova pozícionálja majd a cég értékét, sokkal többet lehet majd tudni a tőzsdére lépést megelőző tőkebevonási körök lezárultával – ennek pontos időpontjáról azonban egyelőre nincs biztos információ, mert a Genesis vezetése nem válaszolt a Bloomberg megkereséseire.

A már nyilvánosan jegyzett kriptobányászcégek listáját jelenleg a Marathon Digital vezeti a maga 6,4 milliárd dolláros kapitalizációjával, őket a CleanSpark követi 3,8 milliárdos értékével, a dobogó harmadik fokát pedig a Riot tudhatja magáénak 2,9 milliárdos árcédulával.  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.