BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlan: ömlik ki a pénz az alapokból

Elbizonytalanította a befektetőket, hogy egyes ingatlanalapok korlátozzák a pénzkivonásokat. Továbbra is válságban van az ingatlan-magánalapok kilencvenmilliárd dolláros piaca.

Pánikszerű tőkekivonásokat okoz az ingatlan-magánalapok 90 milliárd dolláros piacán, hogy az ágazat 10 milliárd dolláros szereplője, a Starwood Capital még májusban korlátozta a pénzkivéteket. Aggódnak az átlagosan 2500 dolláros kisbetétek tulajdonosai, hogy nehezen jutnának a pénzükhöz, ha szükségük lenne a befektetésükre. 

Construction,Yard,In,A,Modern,City
Ingatlanalapokból vonják ki a pénzt a befektetők / Fotó: Shutterstock

Amikor a Starwood lefékezte a visszaváltásokat, az volt az első befektetői pánikreflex, hogy vajon mit csinál az én alapkezelőm

– mondta Kevin Gannon, az ingatlanalapokra szakosodott Robert A. Stanger befektetési bank vezérigazgatója. Míg David Steinbach, a houstoni székhelyű Hines globális befektetési igazgatója szerint a legnagyobb ágazati kockázat, hogy a Starwood lépése elrontja a befektetői étvágyat.

Bár a legnagyobb REIT-alapot kezelő Blackstone azzal nyugtatja a piacot, hogy a májusi növekedés után, júniusban már apadtak a tőkekivonások, a Stanger előrejelzése szerint a befektetők idén mégis 16,5 milliárd dollárt váltanak vissza az alapokból, szemben a 2021-es 1,5 milliárd dollárral. Eközben az új befektetések idén várhatóan 5,7 milliárd dollárra csökkennek, szemben az alapok 2021-es csúcsévében elért 34 milliárd dollárral.

 

Az alapok kezelt vagyonának zsugorodása az

egyik legdrámaibb jele a kereskedelmi ingatlanok recessziójának, amit a kamatlábak megugrása és az irodaszektor lanyhuló kereslete okoz.

Azok a befektetők, akik az ingatlanpiac fellendülése idején nagyobb hozamot élveztek, az elmúlt hónapokban pénzt veszítettek, mivel az ingatlanok értéke csökkent. Egyes alapkezelők, mint a Blackstone és a KKR, bő egy éve kezdték korlátozni a befektetők visszaváltásait az eszközök összértékének havi 2 százalékára, vagy negyedévente 5 százalékra. Idén év elején úgy tűnt, hogy az ágazat magához tért, amikor a Blackstone közölte, hogy 60 milliárd dolláros alapja ismét korlátlanul teljesíti az összes visszaváltási kérelmet.

Ám a Starwood lépése, hogy a havi kivonásokat a nettó eszközérték 0,33 százalékára korlátozta, azt jelzi, hogy a vihar még nem ült el az ingatlanalapok piacán. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.