BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Shanghai,china-march,25th,2023:,Facade,Of,People's,Bank,Of,China,(pbc).

Kína meglepte a piacokat

Kína váratlanul kamatvágást hajtott végre: a monetáris lazítást segíti, hogy júniusban egy százalék alatt volt az éves szintű pénzromlás üteme a távol-keleti országban, ugyanakkor a gazdaság a vártnál kisebb mértékben nőtt.

Meglepte a piacokat a kínai jegybank (PBC) hétfői váratlan kamatvágása, amire a helyi részvényindexek vegyesen reagáltak: a főleg technológiai részvényeket tartalmazó hongkongi Hang Seng index több mint 1,2 százalékot erősödött, mivel a fejlett technológiát és az innovációt támogató politika kedvez a tech szektornak. Az ágazat meghatározó szereplői közül a Tencent 2,5 százalékkal erősödött, míg az Alibaba és a JD.com mintegy 1,4 százalékkal.

Az ingatlanfejlesztők árfolyama azonban tovább zuhant, például a Country Garden 5,7 százalékot meghaladó mértékben gyengült. A nemzeti bankok világszerte az irányadó kamatlábak emelésével igyekeztek úrrá lenne a dráguláson, de ezt számtalan közgazdász bírálja, mivel lassítja a gazdaságot. 

A PBC hétfőn váratlanul 3,35 százalékra csökkentette a lakossági és vállalati ügyfelek körében referenciaként szolgáló egyéves kamat, illetve az ötéves jelzáloghitelek irányadó kamatát, az előbbi 3,35, az utóbbi 3,85 százalékra csökkent, egyaránt 10 bázisponttal. Peking célja a gazdaság felpörgetése, miután a második negyedében a GDP éves szinten 4,7 százalékkal bővült, ami elmaradt az 5,1 százalékos piaci előrejelzésektől és az első negyedéves 5,3 százalékos növekedéstől.

Shanghai,china-march,25th,2023:,Facade,Of,People's,Bank,Of,China,(pbc).
Csökkentette az irányadó kamatszinteket a kínai jegybank / Fotó: Shutterstock

A monetáris lazítást segíti, hogy júniusban 0,2 százalékos volt az éves szintű pénzromlás üteme a távol-keleti országban. A kamatvágás egy nappal azután történt, hogy a kínai kommunista párt egy átfogó dokumentumot tett közzé: ez megerősíti Hszi Csin-ping elnök tervét, hogy a gazdasági fejlődést a technológiai szektortól várják a jövőben.

Szigorú vagy laza monetáris politika?

A Fed mellett az Európai Központi Bank, a brit jegybank és az orosz nemzeti bank is szigorú monetáris politikát folytat, sőt: már Japán is elhagyta a negatív kamatlábat. Ugyanakkor az elemzők arra számítanak, hogy idén a jegybankok megkezdhetik a kamatvágást, amit a feltörekvő gazdaságok jegybankjai – a magyar, a cseh és a brazil központi bankok vezetésével – már megtettek.

A régióban elsőként a cseh jegybank zárta le kamatemeléseit tavaly, ezzel másfél évig tartotta 7 százalékon az alapkamatot, majd 2023 decemberében és idén több kamatvágásra szánta el magát. A Magyar Nemzeti Bank még 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 13 százalékos alapkamat mellett lezártnak tekinti a kamatemelési ciklusát. 

Azóta több kamatvágást is végrehajtott az MNB, legutóbb júniusban 7 százalékra mérsékelte a rátát az egy számjegyűre csökkenő infláció mellett. Az elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy idén ez volt az utolsó kamatvágás Magyarországon. Kína is rálépett erre az útra, és az elemzők arra számítanak, hogy az amerikai Fed is megkezdi idén a kamatvágást.

Az emelkedő kamatszint hazavágja a teljes európai ingatlanszektort

Az olcsó pénz korában csak úgy ömlött a pénz az európai ingatlanalapokba. A jegybanki kamatemelések hatására azonban egyre több helyen lehetett vonzóbb hozamokat találni, emiatt is nagy nyomás nehezedik az ingatlanpiacra, és ezen belül az ingatlanalapokra. Németországban a legrosszabb a helyzet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.