BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kriptopiacot is letarolta a tőzsdei armageddon, szakad a bitcoin és az ether

A két legnagyobb, ETF-fel is rendelkező tokent sem kímélte a tech részvények vérfürdője, az ether lassan tízszázalékos mínuszba kerül pár nap alatt. A kriptopiac nem tudja függetleníteni magát a hagyományos piaci félelmektől.

A kriptopiac legnagyobbjait is magával rántotta az amerikai tőzsdéken szerdán elindult szakadás, amely nagyrészt azt követően robbant be, hogy az Alphabet a frissen közzétett gyorsjelentésében arra utalt: a mesterséges intelligenciába való befektetéseinek a megtérülései ideje jóval hosszabb is lehet, mint amire a befektetők előzetesen számítottak. 

Cryptocurrency finance and trading, conceptual composite image, bitcoin, kripto, kriptodeviza, token,
Bajban a kriptopiac nagyjai a tech részvények szakadása nyomán / Fotó: Science Photo Library via AFP

A Magnificent Seven néven emlegetett hét tech óriás a szerdai mélyrepülésben közel 800 milliárd dollárt vesztett összesített értékéből, a földindulásszerű szakadás hullámai pedig villámgyorsan elértek a kriptopiacra is, amely már nemegyszer bizonyította, hogy ha a hagyományos piacokon bizonytalanság tör ki, akkor rendre hatalmas korrekciókba tud fordulni.

A friss ETF debütálása ellenére esik az ether

A bitcoin árfolyama 

ezzel közel 10 százalékosra nyújtotta az elmúlt öt napban látott mélyrepülését.

 

Az ether szakadása kifejezetten meglepő lehet sokak számára, mivel a második legnagyobb kriptodeviza ETF-jei éppenhogy csak debütáltak a tőzsdén, ez pedig alapvetően pozitív hangulatot kellene hogy kölcsönözzön az eszköz számára – még úgy is, hogy a messze legnagyobb etheres alapból, a 

Grayscale ETHE-jéből 811 millió dollár áramlott ki két nap alatt 

a versenytársakhoz mérten tízszeres prémiumot képviselő kezelési költségei nyomán.

Noelle Acheson, a Bloomberg elemzője szerint ezt az ellentmondást azonban könnyedén fel lehet oldani: véleménye szerint az ether alapjai jó eséllyel most ugyanazt a „buy the rumor, sell the news”, azaz „vedd a pletykára, add el a hírre” jelenséget mutatják be, amit a bitcoin alapjainak januári debütálásakor is láthattunk – ez pedig hamarosan lecsenghet, így ha a tágabb piaci hangulat helyre tud rázódni, akkor valószínű, hogy az ether-ETF-ek tőkeáramlása is normalizálódhat majd.

Mélyrepülésben a legnagyobb kriptodeviza is

A széles körű piaci pesszimizmuson túl az etherhez hasonlóan a bitcoinnak is van még legalább egy saját oka a most látott gyengélkedésre. A legnagyobb kriptodeviza befektetői ugyanis egy potenciálisan hamarosan érkező eladói túlsúlytól tartva hagyhatták el pozícióikat, ami a még 2014-ben bedőlt, korának legnagyobb kriptotőzsdéjeként számon tartott Mt. Gox japán brókercéghez köthető

A Mt. Gox ugyanis közel egy évtizednyi jogi huzavona után, tegnap késő éjszaka elkezdte visszajuttatni volt ügyfeleinek a korábban nála tárolt tokenjeiket, 

melyek összértéke a jelenlegi számítások szerint nyolcmilliárd dollár környékén van. 

Sok befektető attól tart, hogy amint a bitcoinjaikat tíz évre elvesztő, régi ügyfelek visszakapják javaikat, egyből a piacra dobják majd őket – hiszen míg egy bitcoin a tőzsde bedőlésekor mindössze pár száz dollárt ért, mára egy token értéke meghaladja a 64 ezer dollárt is, így akik korán szálltak be, mostanra bődületes profiton ülnek, melyet könnyen lehet, hogy realizálni is szeretnének, amint csak lehet. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.