BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengélkedik a Mol-leány, nagyot zuhant az INA nyeresége

A főbb sorokon jócskán visszaesett a Mol horvát leánycégének teljesítménye. Az INA profitja közel harmadára zsugorodott a második negyedévben.

Az alacsonyabb gázárak miatt erősen zsugorodó negyedéves eredményről számolt be szerdán az INA. A Mol 49 százalékos tulajdonában álló horvát olajtársaság 

újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA-eredménye 32 százalékkal zsugorodott éves alapon, és 95,2 millió eurót tett ki az április és június közötti három hónapban.

INA, Mol, 20221109 HorvátországINA benzinkút Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Gyenge eredményről számolt be a Mol horvát leányvállalata, az INA / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A legfontosabb iparági mutató azzal együtt zuhant nagyot, hogy az INA bevételei 3,5 százalékkal még emelkedtek is az időszak során, 943,1 millió euróra.

A CCS működési eredmény (EBIT) eközben felére, 50 milliárd euróra apadt. A zágrábi központú társaság adózott eredménye ennél is nagyobb mértékben, 62 százalékkal, 32,8 millió euróra zuhant.

Gyenge kutatás-termelés, erős finomítás

A visszaesés fő oka a kutatás-termelés üzletág gyenge teljesítménye volt, melynek CCS EBITDA-eredménye 27 százalékkal maradt el a tavalyitól, és így 84,8 millió eurót szállított az előző negyedévben. A gyengélkedés mögött részben az áll, hogy a társaság szénhidrogén-termelése 5 százalékkal, napi 23 674 hordóra csökkent, miközben az átlagos realizált hordónkénti ár 73-ról 69 dollárra mérséklődött.

A finomítást és a kiskereskedelmi értékesítést is magában foglaló szegmensben ugyanakkor jelentős javulás történt, a tavalyi 1,4 millió eurós veszteség után itt 27,5 milliós eredményt ért el az INA.

A finomított termékmennyiség az egy évvel korábbi szint közelében, 606 kilotonnán maradt az időszak során, az értékesített volumen ugyanakkor 4 százalékkal maradt el ettől. A 966 kilotonna eladott termékből 373-at adott a kiskereskedelem, vagyis az INA 508 kútból álló töltőállomás-hálózata. Az utóbbi alszegmens jól teljesített a historikusan legerősebb negyedév során, 5 százalékkal emelkedő értékesítésről beszámolva.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.