BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bux, bét értéktőzsde

Nem sikerült megdönteni a történelmi rekordot, de zöldben zárt a pesti tőzsde

Már délelőtt a 72 460 pontos történelmi rekord árnyékában hűsölt a pesti tőzsde vezető indexe, és délutánra a vezető részvények a Richter kivételével az előző napi záróárukhoz képest magasabban zártak. A BUX végül 72 133,07 ponton zárt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 5,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével az előző napi záróárukhoz képest magasabban zártak.

bux, bét
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Mol 12 forinttal, 0,42 százalékkal 2860 forintra erősödött 580,3 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,22 százalékkal 18 140 forintra nőtt, forgalmuk 3,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 0,93 százalékkal 1090 forintra emelkedett, forgalma 107,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 20 forinttal, 0,21 százalékkal 9630 forintra csökkent, a részvények forgalma 548,5 millió forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Muhi Gergely, az Equilor Befektetési vezető elemzője szerint a kedvező nemzetközi hangulat ellenére a budapesti börze alacsony forgalomban kisebb emelkedést mutatott, elmaradva az európai tőkepiacok teljesítményétől. Hozzátette: a vezető részvényekkel kapcsolatban nem érkeztek hírek.

Péntek délelőtt már felfelé kapaszkodott a BUX, s negyedszázalékos emelkedéssel, 72 124 pont közelében hallgatta a déli harangszót. Ezzel nagyjából együtt mozgott a 0,2 százalékot emelkedő német DAX indexszel, kissé elmaradt a 0,5 százalékot araszoló francia CAC indextől, s a közel 0,5 százalékot emelkedő régiós versenytárs, lengyel WIG indextől is. 

Délelőtt a 72 460 pontos történelmi rekord árnyékában hűsölt a pesti tőzsde vezető indexe.

Az elmúlt hónapokban bomba formát mutatott a magyar tőzsde, tavaly decemberben a BUX első alkalommal zárt 60 ezer pont felett, aztán december végén átlépte a 61 ezres szintet, azóta pedig sorra dönti a rekordokat: előbb idén április közepén áttörte a 67 ezres határt, a hónap végén pedig 68 ezer felett zárt. 

A 69 ezres határt májusban lépte át, majd júniusban megugrotta a 70 ezres küszöböt is, az elmúlt hetekben pedig folyamatosak a csúcsdöntések. Ugyanakkor az elmúlt napokban kisebb korrekció következett be.

Állampapír: szintet lépett a magyar lakosság kedvence

Minden korábbinál nagyobb vagyonnal fordulhattak rá a háztartások az idei nyárra, miután májusban szintet lépett a hazai értékpapírokban, azaz állampapírban, kötvényekben, részvényekben és befektetési jegyekben tartott eszközeik összértéke. A lakosság továbbra is csak óvatosan tőzsdézik, magyar részvényeket mindössze 16 milliárd forint értékben vásároltak a hónap során.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.