BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close,Up,Of,Nvidia,Sign,On,The,Building,At,Its

Kőkemény hónap vár az Nvidia részvényeseire, aztán lehull a lepel

Az amerikai MI-cég befektetőinek a következő több mint egy hónapban fokozott volatilitásra, azaz az árfolyam erőteljes ingadozására kell felkészülniük. A bizonytalanság valószínűleg mindaddig fennmarad, amíg az Nvidia nyilvánosságra nem hozza második negyedéves gyorsjelentését.

Miután az elmúlt két héten a Wall Street hét legmenőbb részvényéből (Magnificent 7) nem kevesebb mint 1700 milliárd dollár piaci kapitalizáció tűnt el a semmibe, és az Nvidia is hatalmas pofonokat kapott, lassan az idáig tőzsdei szupersztárként kezelt mesterségesintelligencia- (MI) cég részvényesei is kezdenek kissé idegessé válni.

Close,Up,Of,Nvidia,Sign,On,The,Building,At,Its
Még több mint egy hónapig tart a várakozás, amíg az Nvidia fellebbenti a fátylat / Fotó: Shutterstock

Az ötvennapos mozgóátlag alá esett az Nvidia árfolyama

A vállalat részvényei ugyanis a szerdai 6,8 százalékos zuhanással (114,25 dollárra) ebben a hónapban eddig összesen 7,5 százalékkal estek, és a kurzus ezzel az 50 napos mozgóátlaga alá került, miután napokig stabil támasznak bizonyult ez a szint. Csütörtökön az amerikai tőzsdenyitás előtti online kereskedésben pedig újabb másfél százalékkal, 113 dollár alá esett a jegyzés. A historikus elemzést alapul véve azonban egyáltalán nem egyedi ez a fejlemény – írja a német Der Aktionar.

Az elmúlt tizenkét hónap során ugyanis, mialatt az Nvidia részvényei 150 százalékkal emelkedtek, és a tech cég egy időre a világ legértékesebb vállalatává vált, öt nagyobb esésre került sor. A legnagyobb zakót márciusban és áprilisban szenvedte el a cég, amikor 22 százalékot veszített az értékéből.

Azaz még mindig kedvezőbb a helyzet, hiszen

az aktuális árfolyam „csak” 18 százalékkal múlja alul a júniusi csúcsát.

A befektetőknek azonban a következő több mint egy hónapban fokozott volatilitásra, azaz az árfolyam erőteljes ingadozására kell felkészülniük, mivel a bizonytalanság valószínűleg mindaddig fennmarad, amíg az Nvidia nyilvánosságra nem hozza második negyedéves gyorsjelentését. Ha viszont a cég szokásához híven ismét messze felülmúlja a piaci várakozásokat mind a tárgyidőszaki számaival, mind az éves előrejelzéssel, az nagy valószínűséggel nemcsak a részvénynek ad majd erős lökést, hanem az egész Wall Streetnek is.

Közeleg a határidő

És hogy mit kellene felülmúlnia a cégnek? A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az Nvidia árbevétele a második negyedévben 110 százalékkal, 28,5 milliárd dollárra, az üzemi eredmény 140 százalékkal, 18,6 milliárdra, a nettó profit pedig 135 százalékkal, 15,7 milliárdra nő.

Ezek a várakozások persze alaposan feladják a leckét a menedzsmentnek, s hogy még feljebb tudják-e srófolni a vállalat teljesítményét, az augusztus 28-án derül ki, amikor fellebben a fátyol a cég második negyedéves teljesítményéről.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.