BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csapás az autósoknak, Amerika felpumpálta az olaj árát

Az amerikai Energiaügyi Információs Hivatal 12,2 millió hordós csökkenésről számolt be az amerikai olajkészletekben. Ilyen mértékű készletzsugorodásra tavaly július óta nem volt példa.

Kéthavi csúcs közelében tapadt a WTI olaj ára, mert egy washingtoni kormányzati közlemény szerint az Egyesült Államok nyersolajkészletei egy éve nem zsugorodtak ilyen mértékben.

Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump, olaj,
Már túlvásárolt a WTI olaj / Fotó: Shutterstock


A WTI hordónkénti ára alig változott, közel 83 dollár, miután az amerikai Energiaügyi Információs Hivatal 12,2 millió hordós csökkenésről számolt be az amerikai olajkészletekben. Ilyen mértékű készletzsugorodásra tavaly július óta nem volt példa. A kőolaj ára több mint 10 százalékot emelkedett június eleje óta, s továbbra is kéthavi csúcs közelében van. 

Igaz, 

a technikai indikátorok már azt jelzik, hogy a WTI túlvásárolt.

  
A kőolaj ára továbbra is szilárdan emelkedik idén, mivel az OPEC+ visszafogja a kitermelést, a határidős ügyleteket pedig a részvénypiaci hangulat fűti. A geopolitikai kockázatok hozzájárulnak az emelkedéshez: a befektetők élénk figyelemmel kísérik a választásokat Franciaországban és az Egyesült Királyságban, valamint Iránban. A Közel-Keleten pedig az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus eszkalációja fenyeget. 
A közelmúltban a potenciálisan aktív hurrikánszezon miatti aggodalom is támogatta az árakat.
Egyedül az Egyesült Államok makrogazdasági környezete hozott ellenszelet az olajpiacon. Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét játszó Federal Reserve elnöke kedden kijelentette, hogy a legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják: 

az infláció ismét csökkenő pályára állt, de több bizonyítékra van szükségünk a kamatlábak csökkentése előtt.

Míg a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arról beszélt a VG-nek, hogy főként geopolitikai és keresleti tényezők magyarázzák a kőolaj- és a kőolaj-termékek drágulását. A hazai üzemanyagáraknak nem jön jól a forint gyengülése sem, a jövedéki adó év eleji emelkedését pedig természetesen folyamatosan érezzük.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.