BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztően nagyot nőtt az orosz állam olajból származó adóbevétele

A orosz olajbevételek megugrásának még a nyugati ársapka sem tudott megálljt parancsolni, hatalmas növekedést látni az adóbevételek terén. Az orosz olaj megtalálta a piacait Ázsiában, viszont az árnyékflottára is szükség volt ehhez.

Közel 50 százalékkal nőtt az orosz állam olajexportból származó adóbevétele júniusban az előző év azonos időszakához mérten – írta meg a Bloomberg. A bevételek növekedése mögött a nemzetközi olajár megugrása, a rubel dollárral szembeni leértékelődése, és a szankciók elkerülésében való egyre nagyobb orosz jártasság állhatnak.

orosz olaj, ural,
Brutálisan megugrott az orosz állam olajbevétele / Fotó: AFP

Kilőtt az orosz olajbevétel

Az orosz állam idén júniusban 6,7 milliárd dolláros olajipari tevékenységből származó adóbevételre tett szert, szemben a tavalyi év azonos időszakában látott 4,5 milliárd dollár körüli summával. Ez az összeg a gázra kivetett adóterhekkel kiegészülve már 746 milliárd rubelre, azaz 41 százalékkal 8,4 milliárd dollárra nőtt az elmúlt egy évben.

A szakértők szerint az orosz állam bevételeinek növekedése főként három okra vezethető vissza:

  • az Ural olajár átlagának drasztikus, 53-ról 67 dollárra való júniusi emelkedésére (a jegyzés jelenleg már 80 dollár felett jár),
  • az orosz rubel dollárral szembeni 15 százalékos leértékelődésére, 
  • és a nemzetközi szankciók elkerülésében szerzett gyakorlat nagy mértékű növekedésére.

Az orosz állam annak ellenére tudta drasztikusan javítani a bevételeit, hogy a G7-es országok által életre hívott olajársapka, mely 60 dolláron maximálja az orosz olaj hordójáért fizethető összeget, immáron több mint egy éve életben van. Az ársapka létrehozásának célja az orosz hadigépezete bevételeinek csökkentése volt, ezt a célt ugyanakkor a számokat látva egyértelműen nem tudta elérni: az oroszok ugyanis a szankció életbe lépését követően Ázsia felé terelték át a korábban Európa felé irányuló kereskedelmük nagy részét, ahol minden további nélkül megtalálták az új felvevőpiacukat, továbbá létrehoztak egy olyan árnyékflottát, ami más országok zászlajai alatt hajózva meg tudja kerülni a szankciókat.

Az idei első fél év során az orosz olaj- és gázbevételek több mint 67 százalékkal 64 milliárd dollárra nőttek a tavalyi év azonos időszakához mérten, az idei teljes évre vonatkozóan pedig 10,99 ezermilliárd rubeles, azaz 124 milliárd dolláros bevételre számítanak az orosz pénzügyminisztérium szakértői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.