BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is növekedési pályán halad a 4iG csoport

A vállalatcsoport növekedési pályán maradt 2024 első fél évében is, új rekordot érve el árbevétel- és EBITDA-ágon is. A 4iG nettó bevételeinek közel 88 százaléka a telekommunikációs, míg 12 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.

A 4iG a második negyedévben is az eredeti ütemtervnek megfelelően folytatta átalakulási programjának végrehajtását, amelytől a vállalatcsoport igazgatósága a méretgazdaságosságból fakadó előnyök kihasználását, az értékesítési teljesítmény jelentős növelését, továbbá 400 milliárd forint nagyságrendű cégérték-növekedést vár – közölte a telekommunikációs és technológiai vállalat a pénteki tőzsdezárást követően. 

_VEZ5357 4iG
Megugrott a 4iG bevétele / Fotó: Vémi Zoltán

A növekedés mellett a technológiai fejlődés is a 4iG célkeresztjében 

A cég a hazai és a nemzetközi piacokon is jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy hosszú távon biztosítsa a vállalatcsoport technológiai fejlődését, és fenntartsa a csoport dinamikus növekedését:

  • Informatikai és távközlési szolgáltatásai mellett a nemzetközi gyártói piacra lép a Remred kisebbségi tulajdonának (45 százalék) megszerzésével, illetve a martonvásári űrtechnológiai gyártóközpont beruházásának elindításával. A menedzsment az űr- és védelmi ipari vállalatainak dinamizálása érdekében megkezdte ezen társaságok holdingvállalatba szervezését, illetve nemzetközi partnerségek kialakítását a területen.
  • Partneri együttműködést alakított ki a Huaweijel annak érdekében, hogy bővítse már meglévő adatközponti és felhőszolgáltatásait, valamint hogy közös innovációs központokat hozzanak létre a mesterséges intelligencia kutatására.
  • Magyarországon mutatta be először az 5.5G technológiát, amely akár tízszeres letöltési sebességet kínálhat a jövőben a felhasználók számára.
  • Az Észak-Afrikát a Nyugat-Balkánnal összekötő, tenger alatti adatkábel-beruházás mellett újabb partneri együttműködést alakított ki a Telecom Egypttel annak érdekében, hogy közös vállalatot hozzanak létre a jelenlegi leggyorsabb adatátvitelt biztosító optikaikábel-infrastruktúrán nyújtott szolgáltatások üzemeltetésére és forgalmazására Egyiptomban.

Kilőtt az árbevétel és az EBITDA

A csoport első féléves IFRS szerinti konszolidált gyorsjelentésében 328,4 milliárd forintos, azaz 23 százalékkal magasabb nettó árbevételről számolt be az előző év azonos időszakához képest, a konszolidált EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 16 százalékkal haladta meg az előző évit, és 110,5 milliárd forintra emelkedett, 34 százalékos EBITDA-marzs mellett. A számottevő bővülés elsősorban a Vodafone Magyarország növekedésének, illetve a leányvállalatok előző időszakhoz viszonyított kimagasló működési eredményének köszönhető. 

A vételár-allokációs hatásoktól, illetve a pénzkiáramlással nem járó, nem realizált árfolyamveszteségtől megtisztított, normalizált adózott eredmény ugyanakkor 1,5 milliárd forintos veszteségbe fordult.

Az eredményre a pénzkiáramlással nem járó tételek voltak negatív hatással, ezek jellemzően az elhatárolt kamatráfordítások, a nem realizált árfolyamveszteség és a nemzetközi standardok miatt alkalmazott vételár-allokációs hatások miatt a korábbi akvizíciókhoz köthető értékcsökkenési leírások voltak. Az akvizíciókkal a csoport tulajdonába került eszközök vételár-allokációs hatásai az eszközök hasznos élettartamának végéig vagy elidegenítéséig hatnak majd negatívan a vállalatcsoport eredményességére, ezek azonban valós pénzráfordítást nem jelentenek.

 

A 4iG-részvények árfolyama pénteken 0,7 százalékkal, 765 forintra csökkentek, az előző év vége óta a papír 3,7 százalékkal gyengült. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.