BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alku a videójáték-piacon: az Apple-nek több kell a Tencentnél

A Kínában gyengélkedő Apple tárgyalásokat folytat az online videójáték-piac főszereplőjével, a Tencenttel a minijátékokon elért extrabevételek megosztásáért. Hatalmas pénzekről van szó az Apple szemszögéből is, hiszen félmilliárd kínai felhasználó játszik rendszeresen a Tencenten futó alkalmazásokon. És ha már ott van, akkor vesz is ez-azt.

Új bevételi források után néz Kínában az Apple, miután az állami szférából kitiltott iPhone-ok eladásai leszálló ágba kerültek – noha a márka ott is pokoli népszerű a felhasználók körében. Az Apple tárgyalásokat folytat a Tencent internetes szolgáltatóval, hogy részesedést csikarjon ki a lakosság körében egyre népszerűbb minijátékok piacán történő vásárlásokból. 

Apple 
Iphone Sanghaj  
The ASIA'S Largest Apple Flagship Store in Shangha
Hiába tiltotta ki az Apple sikertermékét a közszférából a pekingi kormány, a lakosság körében népszerűsége töretlen / Fotó: NurPhoto via AFP

A 443 milliárd dolláros piaci értéket képviselő Tencenthez tartozó WeChat csevegő és üzenetküldő szolgáltatáson belül rengeteg videós minijáték érhető el, amelyek alapszinten ingyenesen játszhatók, de az alkalmazások testreszabásáért, az extra szolgáltatásokért no meg a hirdetésmentességért külön fizetni kell. Nem is keveset. 

Az Apple nyújtja a markát

Ebből pedig egyelőre a Tencentnek származik bevétele, mivel a WeChat alá integrálta a minijátékokat, így az Apple által alkalmazott, a vásárlások után járó, jellemzően 30 százalékos jutalékot sem kell megfizetnie. Más kérdés, hogy az Apple a WeChat használatához feltételeket szabhat az iPhone-okon, de ezzel csínján kell bánnia, hiszen 

a szolgáltatást 1,34 milliárdan használják nap mint nap, kevés kivétellel valamennyi kínai telefontulajdonosnak van WeChat a készülékén. 

A Tencentnek pedig alapvető érdeke, hogy a felhasználói tábor növekedhessen és a jellemzően vastagabb pénztárcával rendelkező iPhone-tulajdonosok is náluk maradjanak. Ebben nincs is vita, a Tencent kínálja a Kínában elérhető videójátékok legszélesebb választékát, ha valaki játszani szeret, annak a legegyszerűbb, ha nála regisztrál.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook számára a bevételnövelési lehetőségek feltárása és kihasználása alapvető fontosságú, ahogy a világ második legnagyobb gazdaságában megszerzett piaci pozícióiknak a megtartására is ügyelnie kell. 

A Tencent piaci értéke
 

Megfigyelők szerint a tárgyalásokra a Tencent vezetői sem felemelt karokkal mennek, jól tudják, hogy az Apple rendszerén futó alkalmazásokért kialakított díjazás és a cég monopolhelyzetének kőkemény érvényesítése nem csak az alkalmazásfejlesztőknél és a felhasználóknál, de a versenyhatóságoknál is kicsapta a biztosítékot. Azaz alkalmasint van mivel revolverezniük a partnerüket. 

Kiszabadult a szorításból a Tencent

James Mitchell, a Tencent stratégiai igazgatója csütörtökön megerősítette a Reutersnek, hogy a két vállalat tárgyalásokat folytat az alkalmazásokon belüli bevételek megosztásáról. A WeChat felületén 2018 óta elérhető játékportfólió pedig egyre szebben teljesít, több mint félmilliárd felhasználó játszik a minijátékokkal havonta legalább egy alkalommal – derült ki a vállalat júliusi fejlesztői konferenciáján.

Tencent Booth at The 2023 WAIC in Shanghai
Tencent játékbemutató egy tavalyi kínai kiállításon / Fotó: NurPhoto via AFP

S ami ennél is fontosabb, a WeChat összbevételének már a 15 százalékát adják a játékosok idegeit őrlő hirdetések és az alkalmazáson belüli vásárlások. Ebből pedig az Apple is részesedni szeretne. Egy érdekesség: a Niko Partners piackutató cég adatai szerint a nemrég megjelent és önálló alkalmazásként letölthető 

Dungeon & Fighter Mobile játék csak az első hónapban több mint 500 millió dolláros forgalmat generált az iOS és az Android platformokon. 

Ha egy WeChat-minijáték ennek akár csak a felét is elérné, abból 30 százalékos jutalék mellett éves szinten egymilliárd dollárt szedhetne be a Tencent (és az Apple?).

A világ legnagyobb online videójáték-szolgáltatójának számító Tencent egyébként az előbb említett videójáték májusi premierjének köszönhetőn éves összevetésben

  • hazai játékbevételeit 9 százalékkal, 4,84 milliárd dollárra,
  • nemzetközi játékbevételeit szintén 9 százalékkal, 1,94 milliárd dollárra

növelte a szerdán publikált gyorsjelentése szerint. A Tencent hirdetési bevételei a júniussal zárult három hónapban 19 százalékkal, 4,18 milliárd dollárra gyarapodtak. A konszern a videójátékok engedélyezésének hatósági szigora miatt megrekedt a fejlődésben, de a tavalyi enyhítések már újra növekedési pályára állították.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.