BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét csúcson az arany árfolyama, féktelennek tűnik a menetelés

A sárga nemesfém az elmúlt fél évben 25 százalékkal növelte értékét, az amerikai monetáris politika szerepe megkérdőjelezhetetlen a futamban. Az arany egyre közelebb jár a 2500 dolláros lélektani határhoz is.

Ismét megdöntötte történelmi árfolyamcsúcsát az arany: a sárga nemesfém jegyzése a héten több mint másfél százalékkal emelkedett, ezzel a kurzus egészen a 2495 dolláros unciánkénti szintig menetelt péntek délutánra. 

Woman,Hand,Hold,The,Gold,Bar,On,Natural,Green,Background, arany,
Hatalmas formában az arany, ismét rekordott döntött a jegyzés / Fotó: Shutterstock

Az arany lendülete mögött elsősorban az amerikai jegybank várható kamatpályájával kapcsolatos várakozások állnak: a piacok ugyanis egyértelműen arra számítanak, hogy a Fed a mindhárom, idén még esedékes kamatdöntő ülésén az irányadó kamatok szintjének csökkentése mellett foglal majd állást. 

A monetáris szigor enyhülése csökkenti a biztosnak vélt befektetések, azaz az államkötvények hozamát, ami kockázatvállalásra ösztönzi a befektetőket, akik számára így ismét vonzóvá válik az arany, mely ugyan a kötvényekkel ellentétben kamatot nem fizet, 

értékét mégis kiemelkedően jól tartja, még bizonytalan világgazdasági környezetben is.

A piacok a határidős jegyzések alakulása szerint a szeptemberi Fed-üléstől ismét csak egy 25 bázispontos vágást várnak, miután a vártnál erősebb munkaerőpiacról beszámoló munkanélkülisegély-kérelmekről szóló adatok láttán lefelé módosították az időközben 50 bázispontra is felfutó várakozásukat. Az azt követő novemberi üléstől 25, a decemberi alkalomtól pedig 50 bázispontos vágást áraz jelenleg a piac. 

Az arany jegyzése az idén hatalmas ralit mutatott be: a sárga nemesfém az évet a 2000 dolláros unciánkénti ár környékén kezdte, március óta viszont gyakorlatilag töretlenül menetelt a kurzus – fél év alatt így közel 25 százalékkal került feljebb a jegyzés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.