BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A blokkláncra vinnék a dirhamot, hogy megtörjék a dollár hegemóniáját

Az Egyesült Arab Emírségek devizájához kötött stabilcoint a szektor legnagyobb szereplője, a Tether hozhatja majd létre, akár már hónapokon belül. A dirham tokenizációja hatalmas lehetőségeket rejt magában.

A dirhamhoz kötött stabilcoinok elindításában látja a dollár világuralmának megtörését a világ legnagyobb stabilcoin-forgalmazója, a Tether, amely hamarosan el is indíthatja az Egyesült Arab Emírségek valutájához kötötten mozgó digitális devizáját – írja a Reuters.

dirham,
Erős az érdeklődés a dirhamstabilcoinok iránt a szakértő szerint / Fotó: Taidgh Barron

A stabilcoinok olyan digitális tokenek, amelyek mindig annyit érnek, mint az a deviza, amelyhez kötötten mozognak: a legismertebb stabilcoin pont a Tether nevéhez köthető USDT, amely a dollárhoz kötötten mozog, így mindig annyit ér egy USDT, mint egy dollár. A sokat használt valuták digitális mása iránt pedig igenis nagy az igény: az USDT piaci kapizalizációja például jelenleg 117 milliárd dollárt tesz ki a 169 milliárdos kapitalizációjú szegmens egészéből.

A dollárhoz kötött stabilcoinok egyik elsődleges felhasználói a dél-amerikai országok lakói,

akik ugyan szeretnék megtakarításaikat a végtelenül megbízhatatlan helyi devizákból dollárba váltani, ám sokszor ezt a hagyományos úton mégsem tudják megtenni, egész egyszerűen azért, mert nincs elég zöldhasú az országban. Az amerikai fizetőeszköz tokenizált másával azonban ez a gond nem létezik.

Egyre nagyobb az érdeklődés a dirham iránt, és nem csak belföldön, mivel nemzetközi befektetők is egyre inkább szeretnék tartalékaik egy részét az emirátusi pénzben tartani

– mondta a témában Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója a Reutersnek, hozzátéve, hogy a dirham stabilcoinjának létrehozása nemcsak a vagyonhalmozást tenné lehetővé digitális formában a befektetők számára, de könnyed átjárást is biztosítana az USDT és a többi stabilcoin irányába.

A Tether terve látványosan egybevág az Egyesült Arab Emírségek digitalizációs törekvéseivel is: az országnak ugyanis eltökélt célja a kriptós közösség egyik globális célpontjává válni, mivel részben ebben látják a Perzsa-öbölbeli szomszédaikkal szembeni gazdasági felülteljesítés lehetőségét.

A dolláron túl elérhetők már kínai jüanhoz, mexikói pesóhoz

és például aranyhoz kötött stabilcoinok is, a dirhamverzió engedélyeinek megszerzése, illetve a logisztikai akadályok leküzdése pedig legfeljebb néhány hónapot vehet igénybe az ügyben érdekelt felek becslései szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.