BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős oldalon várja a forint a délutáni amerikai inflációs adatokat

A Fed által preferált személyes fogyasztási kiadások árindexét várja a Wall Street.

Csütörtökön még a korábban becsültnél élénkebb amerikai gazdasági növekedés hozta lázba a piacokat, s lökte gyenge oldalra a forintot. Ám pénteken már a Fed által pereferált inflációs mutató, a  személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe van műsoron. 

Montreal,,Canada,-,April,30,,2019:,People,At,Cashier,In
Vajon elég lesz szeptemberben 25 bázispont? / Fotó: Shutterstock

A tengerentúli makroadatok most azért érdekesek, mert azt találgatja a Wall Street, hogy vajon megvalósítható-e a sokat emlegetett puha landolás? Hogy elkéstek-e a régóta óvatoskodó jegybankárok a kamatvágással? És hogy szeptemberben elég lesz-e 25 bázispont?   

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. 

A CPI és a PCE általában eltér egymástól.

Ami azért zavaró, mert a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, az egyszerű befektetők meg jobbára a fogyasztó árindexet (CPI) figyelik. Így gyakran eláll olyan helyzet, amikor a jegybankárok más inflációt látnak, mint a piac. 

Adatdömping érkezik délután

Péntek délután érkeznek a júliusi PCE-árindex adatok. Az ingadozó élelmiszerárakat és energiaköltségeket nem tartalmazó magárindexre az előzetes elemzői várakozás 2,7 százalékos növekedés. Míg a teljes PCE indexre nézve 2,6 százalék a várakozás.

Szintén délután érkezik a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe. Itt a bizalom csekély növekedése a várakozás.

Majd az atlantai Fed teszi közzé az eddig beérkezett, magasfrekvenciás adatokból számított GDP-előrejelzését a harmadik negyedévre vonatkozóan. A legutóbbi frissítés augusztus 26-án történt, akkor 2 százalékos növekedést prognosztizáltak évesítve. Most a várakozás 2 százalékos.

Kulcsszerepben a dollár

A csütörtöki, vártnál magasabb GDP-adat dollárerősödést hozott. Mert a piacok megnyugodtak, hogy nem fenyegeti recesszió az amerikai gazdaságot. Vagyis továbbra is megvalósíthatónak látszik a kamatemelési periódus végén a puha landolás. Ráadásul, úgy tűnik, hogy nincsenek késésben az amerikai jegybankárok. Így szeptemberben elegendőnek tűnik a már beárazott 25 bázispontos kamatcsökkentés. Más szóval, várhatóan nem vágnak ki túl sok kamatot a dollár alól.

Ahogy az lenni szokott, a dollár erősödése a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengülését hozta.

A pénteki inflációs adat esetében a vártnál magasabb infláció a kamatemelés további tolódását eredményezheti, erősítve a dollárt, míg a javuló inflációs adatok a kamatcsökkentés malmára hajtják a vizet, gyengítve az amerikai fizetőeszközt.

Péntek délelőtt 

a forint erős oldalon várta az amerikai adatközlést. 

Az euró-forintot kora délután 392,3 közelében jegyezték.

Kétely és remény közé szorítják az eurót az új adatok, a forint is Amerikára vár
Az eurózóna inflációs adatai a várakozásoknak megfelelően tovább szelídültek, ez a kamatvágási várakozásokat erősíti, csakhogy a munkanélküliségi adatok alacsonyabbak, mint várták – mégis lenne még valamekkora lendület a térség gazdaságában? Két eurózóna-adatot emészti a devizapiac, a forint egyelőre örül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.