BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyolchavi csúcson az európai gázár, eluralkodott a félelem a piacon

A holland TTF-gázár hatalmasat emelkedett szerdán, miután Ukrajna elfoglalta az egyik legfontosabb orosz gáztranzitpontot. A piacok félnek, hogy az oroszok elzárják a gázcsapot – reszkethet hazánkon kívül Ausztria és Szlovákia is.

Nyolchavi csúcson stabilizálódott az európai gázár, miután szerdán közel 6 százalékkal emelkedett annak hírére, hogy az ukrán hadsereg elfoglalta az egyik legfontosabb orosz gáztranzitpontot, az utolsót, amiből még jelenleg is folyik a vezetékes földgáz Európába Ukrajna területén keresztül – írta a Bloomberg.

The,Man,Turns,On,The,Gas,Stove.,Gas,Burner,Close-up., gáz, gázár, TTF,
Rég nem volt ilyen drága az európai gázár / Fotó: Shutterstock

Kilőtt a TTF-gáz ára

Az európai benchmarknak tekintett holland TTF-gáz árralija 38 euró/megawattóra környékén talált ellenállásra, ez azonban csak relatív örömöt jelent a fogyasztók számára, mivel a gáz jegyzése az idén még egyszer sem járt ilyen magasságban. Az áremelkedéshez vezető piaci bizonytalansághoz az is hozzájárult, hogy Oroszország az ukrán előretörés nyomán szükségállapotot rendelt el abban a Kurszk-régióban, ahol a fontos Szudzsa gáztranzitpont is található, így az ellátás folyamatossága egyre többek szemében kérdőjeleződött meg.

Az áremelkedés ugyanis elsősorban annak köszönhető, hogy a piacok félnek attól, hogy az oroszok a tranzitpont elvesztése után leállítják a gázellátást Európa felé – ez Magyarországon túl különösen a szlovákoknak és az osztrákoknak fájna, hiszen rajtunk kívül ők a vezetékes orosz földgáz legnagyobb fogyasztói a régióban.

A TTF-gáz ára ugyan jelenleg az elmúlt bő félévnyi árszínvonal után magasnak tekinthető, nagyobb távlatban már egyáltalán nem az: a gáz jegyzése 2022 nyarán a jelenlegi árnak közel tízszeresét is elérte, és az elmúlt egy évben is járt már jelentősen magasabban, 55 euró környékén is.

Voltak sokkal nagyobb kiugrások is a TTF-gáz-ár terén az elmúlt években / Forrás: TradingEconomics

A piacokon ugyan érződik a félelem a gáztranzit megszakadása miatt, annak a jelenlegi információk szerint nem áll fenn közvetlen veszélye: az Ukrajnán keresztüli áramlás jelenleg töretlen, még ha idei legalacsonyabb szintjeit ostromolja is, így az ellátásbiztonság minden bizonnyal fenntartható maradhat a következő napokban is. 

Érdemes kiemelni viszont, hogy az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló gáztranzit-megállapodás az év végén lejár, így a jelenlegi haszonélvezői a háború alakulásától függetlenül minden bizonnyal dolgoztak már ki terveket az orosz gázról való leválásra – ettől függetlenül persze egy hirtelen, idő előtti átállás minden bizonnyal nem kevés gondot okozna számukra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.