BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keményen meglökte a forintot a Fed elnöke

Intenzív forinterősödés indult, amint nőttek azok a várakozások, hogy szeptemberben kivágják a dollár alól a kamatot.

Egész napos hezitálás után, késő délután intenzíven erősödni kezdett a forint a Fed elnökének szavaira, aki megerősítette a piaci várakozást, hogy az amerikai jegybankárok szeptemberben kivágják a kamatot a dollár alól. A dollár-forint 354 fölül 352 közelébe süllyedt, míg az euró-forint 394 közeléből 393 környékére. Vagyis a dollár két forinttal lett olcsóbb, az euró pedig egy forinttal a Jerome Powell beszédét követő percekben.  

50,Eur,Euro,€,Bank,Note,Standing,On,Top,Of, forint
Forinterősödést hozott a Jackson Hole-i beszéd / Fotó: Shutterstock

Eljött az idő, hogy az amerikai jegybank csökkentse az irányadó kamatlábat 

– jelentette a Fed Jackson Hole-i konferenciáján az intézmény vezetője, Jerome Powell. Beszéde megerősíti azokat a várakozásokat, hogy a Fed a jövő hónapban megkezdi a régóta várt kamatvágást. 

A beszéd nyomán az amerikai kincstári hozamok csökkentek, a kétéves kincstárjegy hozama 3,943 százalékra csökkent a csütörtöki 4,009 százalékról. A 10 éves amerikai referenciakincstárjegy-hozam 3,807 százalék volt, szemben a csütörtöki 3,862 százalékkal. 

A WSJ Dollár Index percek alatt egy százalékot zuhant.

A dollár gyengülése támogatja a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot és térségi társait, a lengyel zlotyt és a cseh koronát is. Azért voltak eltérések a visegrádi devizák között. 

A forint a cseh koronával szemben kissé erősödött, míg a lengyel zlotyval szemben valamelyest gyengült.

A forint erősödését most az is segíti, hogy kedden kamattartást vár a piac az MNB-től.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.