BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan, hogy játssza ki Peking az amerikai kereskedelmi tilalmakat

A kereskedelmi korlátozások a fejlett technológia exportját célozza, de nem sértenek törvényt a felhőszolgáltatások. Ráadásul, a kriptopiacon most van bőven szabad kapacitás.

A kínai mesterségesintelligencia-fejlesztők megtalálták a módját, hogy a legfejlettebb amerikai csipeket használják anélkül, hogy Kínába vinnék azokat. A Wall Street Journal értesülése szerint brókerekkel dolgoznak együtt, hogy hozzáférjenek a tengerentúli számítási teljesítményhez, s a személyazonosságukat kripto-technikákkal kendőzik.

NVIDIA - Photo Illustration
Ausztráliába telepítették a szervereket / Fotó: NurPhoto via AFP

Hiába való volt Biden elnök erőfeszítése, 

hogy a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésére szolgáló fejlett csipektől elzárja Kínát. 

Az amerikai korlátozások kikerülésének egyik módja a szürkepiac, ahol a kínai cégek is beszerezhetik a számukra tiltott eszközöket. Ám az embargós csipek határokon átnyúló fizikai szállítása meglehetősen nehézkes. A másik megoldás a 

távoli számítógépes teljesítmény bérlése. 

Az amerikai tőzsdei lap szerint az egyik vállalkozó, aki segít a kínai vállalatoknak kikerülni a kereskedelmi korlátozásokat, Derek Aw, egykori bitcoin bányász, aki meggyőzte a befektetőket Dubaiban és az Egyesült Államokban, hogy finanszírozzák az Nvidia nagy teljesítményű H100 csipjeit tartalmazó MI szerverek vásárlását. Júniusban Aw cége több mint 300 szervert töltött fel korszerű csipekkel egy ausztrál adatközpontban. Három héttel később a szerverek elkezdték feldolgozni az MI algoritmusokat egy pekingi vállalat számára.

A távoli számítógépek bérlése nem újdonság a piacon, hiszen így működik a Google Cloud, a Microsoft Azure és az Amazon Web Services is. Ám az „Ismerd meg az ügyfeledet” irányelvek miatt nehezebben hozzáférhetőek a kínai vállalatok számára amerikai kereskedelmi tilalom idején. Bár 

a közvetítők nem szegnek törvényt. 

Az amerikai szankciók a fejlett csipek, berendezések és technológiák exportját célozzák, de nincs olyan szabály, amely a felhőcégeket korlátozná abban, hogy kínai vállalatok vagy külföldi leányvállalataik hozzáférjenek az amerikai felhőszolgáltatásokhoz, s Nvidia csipeket használjanak.

A washingtoni Kereskedelmi Minisztérium már érzékelte a problémát, s olyan szabályozást javasol, amely megakadályozná, hogy rosszindulatú külföldi szervezetek használják az Egyesült Államok felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásait olyan tevékenységekhez, mint az MI-modellek betanítása. A kormányzati elképzelést bírálják az amerikai felhővállalatok, mondván, az új szabály nem akadályozná meg a visszaéléseket, de aláásná az ügyfelek bizalmát és gyengítené az a versenyképességet.

Nem véletlen, hogy kriptocégek segítik Pekinget. A kriptopiacon ugyanis az elmúlt években lanyhult az aktivitás, emiatt jelentős kapacitások szabadultak fel. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.