BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesli a béremelést a forint, kapósak a magyar részvények

A pesti tőzsdén jól fogadták Jerome Powell Fed-elnök múlt pénteken elmondott, a szeptemberi kamatcsökkenést megelőlegező beszédét. A forint gyengült a dollárral és az euróval szemben is.

A magyar tőzsde optimistán, a forint kisebb gyengüléssel indította a hetet, miután a hazai piacok is Jerome Powell amerikai jegybankelnök múlt péntek esti szavait emésztik. A Fed-elnök Jackson Hole-i beszédében kijelentette, hogy eljött a kamatvágások ideje, bár annak üteme még kérdéses lehet. A kamatkondíciók szeptemberre vált csökkentésére a részvénypiac emelkedéssel, a dollár pedig gyengüléssel reagált.

240619_bet_002_VZ
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Utóbbi elvileg kedvez a kockázatosabb eszközöknek, így a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak is. A hazai fizetőeszköz ugyanakkor hétfő reggel 0,4 százalékkal, ,a 352,9-es szintig gyengült a dollárhoz képest, az euróval szemben pedig 0,2 százalékot rontott. Az euró/forint keresztárfolyam ezzel a 394,6-os szintig szúrt fel.

A forinttal szembeni befektetői óvatosságot indokolhatja, a vártnál gyengébb béremelkedésről árulkodó reggeli KSH-adat, továbbá az is, hogy a magyar jegybank kedden tart kamatdöntő ülést, az itt bejelentett lépés pedig megmozgathatja a forint kurzusát is. Az elemzői várakozások alapján meglepetést jelentene, ha az MNB lejjebb vinné az irányadó kamatot a jelenlegi 6,75 százalékos szintről.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A pesti tőzsdén lendületesen indult a hét, a BUX 0,3 százalékos pluszig, 73 184 pontig kapaszkodott fel a kereskedés első negyedórájában.

A magyar nagypapírok a 0,4 százalékkal 10 590 forintig visszacsúszó Richter kivételével erősödéssel nyitottak. 

  • Az OTP árfolyama 0,8 százalékkal pattant fel, 18 400 forintra. 
  • A Mol 0,4 százalékkal 2750 forintra drágult, 
  • a Magyar Telekom jegyzése pedig 0,2 százalékkal 1058 forintig emelkedett.

A pesti tőzsde ezzel felülteljesítő, a nyugat-európai börzék vezető indexei ugyanis a párizsi CAC 40 kivételével lefordultak hétfő reggel. A frankfurti DAX 0,2 százalékos, a milánói és a madridi tőzsde blue chip indexei pedig 0,1-0,1 százalékos csökkenéssel kezdtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.