BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telekom: izraeli kézből indiaiba kerül az irányítás a brit BT-ben

A drasztikus költségcsökkentések, hatalmas leépítések mellett végrehajtott, nagy volumenű fejlesztések vonzó felvásárlási célponttá tették az egykori British Telecom csoportot. A BT negyedét, s vele az irányítási jogokat indiai szakmai befektetők szerezhetik meg.

A nevét British Telecomról BT-re rövidítő egykori brit távközlési monopólium főrészvényest vált: izraeli kézből indiaiba kerül át a társaság irányítása, ha a tulajdonosváltáshoz sikerül minden szükséges engedélyt beszereznie a Bharti Enterprisesnak. 

BT British Telecon
A BT londoni „irányítótornyából” Újdelhiig is el lehet már látni / Fotó: AFP

Ezt nyilvánvalóan megkönnyíti, hogy az 1976-ban alapított, Sunil Bharti Mittal vezette konglomerátum előzetesen deklarálta: beéri a távközlésben és médiában utazó Patrick Drahi multimilliárdostól megszerzendő 24,5 százalékos részesedéssel, s nem törekszik a többi tulajdonos kiszorítására. 

Patrick Drahi kiszáll a BT-ből 

Első körben a rettenetesen eladósodott Drahitól 9,9 százalékot vesznek meg, ezt engedélyeztetik, majd ezt követően jön a maradék felvásárlása. A pakett egésze jelenleg 3,2 milliárd fontos értéket képvisel. A BT-ben első részvényeit 2021-ben megvásároló, izraeli születésű, francia állampolgárként Svájcban élő, 60 éves Patrick Drahi 60 milliárd dolláros adóssághegyen csücsül. Az általa irányított Altice csoport befektetői régóta nyomást helyeznek rá, hogy váljon meg egyes érdekeltségeitől, megkönnyítve a csoport többi tagvállalatának finanszírozását. 

Drahi az olcsó hitelek időszakában építette ki a vállalatbirodalmát, amelynek működtetése a drága hitelek korában már egyre keservesebben megy.

Drahi kiszállásának hírére 6,5 százalékkal emelkedett a BT londoni tőzsdén jegyzett részvényárfolyama, ennyit tapasztva hozzá az utóbbi hat hónapban felszedett 24 százalékhoz. 

A tőzsdén nagyot ment a BT

Az idei ralit azonban leginkább az fűtötte, hogy a cég új stratégiát vázolt fel, fenntartható és dinamikus növekedési pályát ígért részvényeseinek, s ennek első gyümölcsei beérni látszanak az üvegszálas internetes infrastruktúra kiépítésének és kapacitásbővítésének köszönhetően. 

Nem elhanyagolható körülmény, hogy a BT élére februárban kinevezett Allison Kirkby hatalmas lendülettel látott munkához, s miután felmérte a terepet, májusban bejelentette, hogy a BT-csoport az évtized végéig a költségcsökkentés és a nyereségesség növelése érdekében 

globálisan 130 ezerről 75–90 ezerre csökkenti dolgozói létszámát, 

azaz a teljes állomány csaknem 40 százalékát érinti az elbocsátási hullám. Ki is verte a biztosítékot a dolgozóknál, hogy Philip Jansen exvezérigazgató 3,7 millió fonttal a zsebében távozhatott a cégtől júniusban.

A BT árfolyama a mai bejelentés hírére 6,4 százalékkal erősödött, megközelítette a 140 pennyt

A BT-csoporthoz tartozik az EE, a brit piac legnagyobb mobilszolgáltatója, amely a francia Orange és a német T-Mobile szigetországi érdekeltségeinek összeolvadásával jött létre 2010-ben, s amelyet 2015-ben 12,5 milliárd fontért vásárolt meg a BT. 

A piacvezető szereptől azonban lehet, hogy búcsúzniuk kell, mert a 20 millió előfizetőjük kevés lesz, ha a harmadik Vodafone és a negyedik Three fúzióra lép, mivel ők együtt már 24 millió előfizetővel rendelkeznének.

A vevő is otthonosan mozog a telekomszektorban 

A BT-be beszálló vevő, a Bharti Enterprises telekommunikációs, gyártási, biztosítási, ingatlan-, vendéglátás- és élelmiszeripari vállalkozásokkal rendelkezik szerte a világban. Saját mobilszolgáltatóján, az Airtel Indián kívül még 18 ország piacán van jelen, főként Ázsiában és Afrikában.

Airtel To Hike Prepaid Mobile Charges By 25%
Az Airtel 381 millió előfizetőjével India második legnagyobb mobilszolgáltatója a Reliance Jio mögött / Fotó: NurPhoto via AFP

Sunil Bharti Mittal vezérigazgató a Reuters által szemlézett közleményében reményét fejezte ki, hogy az erős pozíciókkal rendelkező vállalatcsoportba történő beszállásukkal fel tudják gyorsítani a fejlesztéseket, és az üzleti élet minden területén ki tudják hozni a maximumot – a fogyasztói elégedettség maximalizálása mellett. 

Mittalé az első olyan nagy üzlet, amely a Munkáspárt júliusi hatalomra kerülése után történt, jelzi azt a bizalmat, amelyet Keir Starmer kormánya élvez a befektetők körében.

A BT-csoport tulajdonosi összetétele is érdekesen alakul, júniusban Carlos Slim Helú mexikói mágnás, a latin-amerikai térség legnagyobb mobilszolgáltatója, az America Móvil tulajdonosa is beszállt, közel 3,2 százalékos pakettre téve szert. Németek, franciák és amerikaiak is színesítik a tulajdonosi kört, amelynek összetétele az indiaiak ajánlata előtt a következőképpen alakult:

  • Patrick Drahi 24,47 százalék
  • T-Mobile Holdings 12,02 százalék
  • BNP Paribas 10,81 százalék
  • BlackRock 4,90 százalék
  • Orange 4,00 százalék
  • Carlos Slim Helú 3,16 százalék
  • Schroder Investment 2,16 százalék
  • Vanguard 1,99 százalék.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.