BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tűzzel játszik a forint

A forintra több kockázat, mint pozitív kimenetelű körülmény hathat. Ezek közül kiemelkedik az, hogy a költségvetési hiány mértéke elmarad az év elején várttól, bár az Equilor szerint a módosított, 4,5 százalékos hiánycél tartható lesz. Az MNB óvatos kamatcsökkentése viszont gyógyír lehet.

Bár a forint év végi árfolyamát továbbra is a 395 euró/forint közelébe várja az Equilor Befektetési Zrt., ám a 400 forintos sáv túlzott közelsége veszélyt jelent a hazai devizára nézve, hiszen a korábbi időszak tapasztalatai alapján, ilyenkor rendre lendületet kap az euró és nem áll meg a 400 forint közvetlen közelében, tehát ilyen esetben egy nagyobb forintgyengülésre lehet számítani – mondta el  a keddi sajtóreggelin Buró Szilárd, a bróker cég pénzügyi innovációs vezetője.

50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration
Fotó: GettyImages

A forintra ugyanis több kockázat, mint pozitív kimenetelű körülmény hathat. Ezek közül kiemelkedik az, hogy a költségvetési hiány mértéke elmarad az év elején várttól, bár az Equilor szerint a módosított, 4,5 százalékos hiánycél tartható lesz. Nem jelent jót azonban a vártnál gyengébb gazdasági növekedés és az uniós források beérkezését övező bizonytalanság sem. Decemberben pedig jönnek a hitelminősítők is, amelyek főként a költségvetési egyenleget fogják szemügyre venni.

A kedvező körülmények közé elsősorban a világ vezető jegybankjaitól várt monetáris politikai fordulat tartozik, amelyet az EKB már meg is kezdett, és vélhetően szerdán a Fed is követni kezd. Szintén segíthet a forinton, amennyiben az MNB eddigi fokozatos kamatcsökkentése folytatódik.

Mindennek eredményeként lassan, de folyamatosan gyengülhet a forint, ám idén még inkább a 395 forintos sáv körül maradhat az az euróval szemben. Jövőre azonban várhatóan 400 forint felé mehet a kurzus. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.