BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akvizíció után a Standard kategória felé navigál az osztalékduplázó tech cég

Nemcsak erős számokat jelentett, de dinamikus jövőképet is felvázolt befektetőinek a Navigator Investments. A lanyha piaci reakciót a bőkezű osztalék is magyarázhatja.

A Navigator Investments, a menedzsment előzetes várakozásával összhangban, az idei első félévben 33 százalékkal növelte árbevételét. Míg a tőkekonszolidációs hatástól tisztított adózás előtti eredmény 38 százalékkal bővült, év per év alapon. A tech cég hétfőn kereskedési időben tette közzé gyorsjelentését. Az Xtend platformon forgó részvény piaca egy 312 ezer forintos ügylettel reagált, de az árfolyam nem mozdult a pénteki záráshoz képest. 

Fotó: CSAPO GABOR PHOTOGRAPHY

Dinamikus növekedést terveznek

A Navigator Csoport bevételei az idei első félévben meghaladták az 1,5 milliárd forintot. A gépipari készülék-, szerszám- és alkatrész gyártás üzletág a holding legjelentősebb tevékenységévé vált, 1 milliárd forintot meghaladóan hozzájárulva a növekedéshez. Míg ugyanezen időszakban 178 millió forintos EBITDA-t értek el. 

Megerősítették a stratégiai célokat, 

miszerint az akvizícióknak és az organikus növekedésnek köszönhetően 2026-ban 7,5-8 milliárd forintos árbevétel mellett 1,5-2 milliárd forintos EBITDA és közel 1 milliárd forintos adózott eredmény elérését tervezi, ami 32-53 százalékos éves növekedésnek felel meg a 2022-es bázisévhez viszonyítva.

A társaság életében talán a legfontosabb fejlemény, hogy a BÉT Standard kategóriába történő átlépés feltételeként 

megkezdődik az IFRS könyvvezetésre történő átállás, 

így a 2025-ös évet várhatóan már az új szabályok alapján dokumentálja a társaság.

Lezárult történetük legnagyobb akvizíciója

A riportált félév kiemelkedő eseménye volt, hogy áprilisban sikeresen lezárult történetük eddigi legnagyobb akvizíciója. A Julius-Globe Kft. integrálása a tervek szerint halad. A tranzakcióval csoportszinten az üzletágak szerepe a megfogalmazott stratégiai terveknek megfelelően módosult. Több, mint háromszorosára nőtt a gépipari készülék-, szerszám- és alkatrészgyártó tevékenység súlya, miközben a projektalapú, szezonális megbízásoknak sokkal inkább kitett kiállításépítés és prémium belsőépítészet hozzájárulása mérséklődött.

Több jelentős fejlesztési projektet és beruházást megvalósítva egy nehezebb iparági környezetben is a jövőbe invesztálunk, folytatjuk tőkeszerkezetünk optimalizálását, hogy képesek legyünk tudatosan tovább építkezni, hangsúlyozva akvizíciós céljainkat

 – emelte ki Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments Igazgatóságának elnöke. Hozzátéve: ezzel párhuzamosan befektetői körük szélesedik, részvényeik likviditása javul, melyet majd érdemben fel tud gyorsítani az Xtend piacról történő szintlépésük a hazai tőzsdén. 

A társaság szeptemberben 

részvényenként 120 forintos osztalékot fizetett

 80 forintos árfolyam mellett. Ráadásul, az osztalék duplázodott egyik évről a másikra. Ilyen bőséges osztalék mellett nem csoda a lanyha piaci reakció, mindenki nyugton ül, a következő szelvényvágásra várva. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.