BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

AKKO: ez az az ajánlat, amit nem szabad elfogadni

Az AKKO Invest igazgatótanácsa nem javasolja a társaság részvényeire tett vételi ajánlat elfogadását. A testület úgy értékelte, hogy a WING csoport által készített és közzétett működési terv összhangban van az AKKO üzleti célkitűzéseivel, így ha megvalósulnak, emelkedhet a részvények piaci értéke is.

Az AKKO Invest igazgatótanácsa nem javasolja a cég részvényeseinek a nyilvános vételi ajánlat elfogadását, mivel – mint írják – a WING csoporthoz tartozó ajánlattevő célja összhangban van a társaság céljaival, növekedési stratégiájával, így ha azok megvalósulnak, az várhatóan emelheti a részvények piaci értékét. 

bét
tőzsde
A BÉT-en jegyzett AKKO igazgatósága eltanácsolta a részzvényeseket a vételi ajánlat elfogadásától / Fotó: Kallus György

Egyhangúlag hozta meg döntését az AKKO igazgatótanácsa

Az AKKO vezetése üdvözli a WING csoport elvárásait, mely szerint a vállalat fejlessze vagyonkezelési, ingatlanbefektetési és bérbeadási tevékenységét, továbbá legnagyobb leányvállalata, a magyar ingatlanüzemeltető piac meghatározó szereplője, a NEO Property Services – az ingatlanok üzemeltetéséhez, működtetéséhez kapcsolódó – komplex szolgáltatásait egyre szélesebb körre terjessze ki.

Mint ismert, az AKKO részvényeire a WING csoporthoz tartozó Mevinvest Kft. adott szeptember 10-én kötelező nyilvános vételi ajánlatot, melynek elfogadását az igazgatótanácsi testület egyhangúlag nem javasolja. 

Az AKKO Invest legnagyobb tulajdonosa jelenleg is a Mevinvest 30,1 százalékos részesedéssel, melyet 33 százalék fölé kíván növelni, így a jogszabályok szerint kötelező vételi ajánlatot tett 266,1465 forintos részvényenkénti árfolyamon.

Az ajánlatot a Magyar Nemzeti Banknak még jóvá kell hagynia, az eljárás folyamatban van. 

A Mevinvest a Wingholding Zrt. százszázalékos leányvállalata.

 Így mindkét cég Veres Tibor – a Wallis csoport tulajdonosa – közvetett többségi tulajdonában áll.

 Az AKKO igazgatótanácsa megállapította, hogy a WING csoport azonosul a társaság stratégiájával, és a célja, egyben elvárása az AKKO igazgatótanácsától, valamint az AKKO által tulajdonolt leányvállalatok vezetésétől a nyilvános tőzsdei társaságoktól elvárt hosszú távú értékteremtő és transzparens működés. 

Az igazgatótanács úgy értékelte, hogy a WING csoport által készített és közzétett működési terv összhangban van az AKKO üzleti célkitűzéseivel, így ha azok megvalósulnak, emelkedhet a részvények piaci értéke. 

Jól alakult a cég első fél éve

Prutkay Zoltán, az igazgatótanács elnöke hozzátette, hogy az AKKO a menedzsment várakozásait felülmúló rekorderedménnyel zárta az első fél évet, miután árbevétele több mint 25 százalékkal, 19,6 milliárd forintra nőtt 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett. 

Az AKKO első féléves teljes átfogó eredménye (908 millió forint) megközelítette a társaság 2023-as évi teljes átfogó eredményét (1,16 milliárd forint). 

Prutkay Zoltán kifejtette, hogy a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat január és június közötti árbevétel-növekedését támogatta a 2023 végén a társaság 50 százalékos tulajdonába került 

  • Szerémi úti irodaház bérletidíj-bevétele, 
  • valamint a NEO Property Services tevékenysége, mint az AKKO legnagyobb bevételt termelő leánycégének sikeres első fél éve is. 

Az AKKO mindezek hatására a rekordárbevétel mellett közel megháromszorozta teljes átfogó eredményét, míg az egy részvényre jutó eredménye a tavalyi év hasonló időszakában mért 9,65 forintról 27,22 forintra ugrott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.