BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb megtakarítás, visszaeső hozamok: lassított nyár végén a magyarok kedvelt befektetése

Lassult a hazai befektetési alapok bővülése augusztusban. A megtakarítók alig több mint 100 milliárd forintért vásároltak befektetési jegyeket, miközben a hozamok sem alakultak kedvezően.

Lelassult a nyár végére a hazai befektetési alapok vagyonának bővülése, augusztusban kevesebb mint 100 milliárd forinttal gyarapodott az eszközosztályban fialtatott összvagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) hétfőn közzétett adatai szerint.

befektetés, alapkezelők, befektetési alap, Funds,Invest,Money,Return,Investment,,Bank,Raised,Interest,Rate,,Mutual
Lassult a növekedés üteme, de így is új csúcson a hazai alapkezelői összvagyon / Fotó: Shutterstock

Gyenge hónapot zártak a hazai alapkezelők

Az alig bő 0,5 százalékos bővülés ráadásul teljes egészében a beérkező, 102 milliárd forint új lekötésnek volt köszönhető, a hozamok ezúttal nem álltak a megtakarítók pártjára, hétmilliárd forinttal erodálva a portfóliók összértékét.

Az áprilisi stagnálás óta az augusztusi volt a Bamosz-tagok leggyengébb hónapja idén és az utóbbi bő két év során egyaránt. Az alapkezelőknek túlzottan nincs okuk az aggodalomra, az általuk kezelt vagyon így is új csúcsra, 16 611 milliárd forintra kúszott fel.

Kötvényből és pénzpiaci termékből is kevesebb kellett

Az értékesítésben az európaival ellentétes trendek érvényesültek, ugyanis míg a kontinensen a kevésbé kockázatos eszközöket keresték a befektetők, itthon ezekből számottevő pénzt vontak ki.

A legméretesebb kategóriát adó kötvényalapokból négymilliárd forint távozott, amit a felhalmozott kamatok kompenzálni tudtak, így sikerült szerény, 0,2 százalékos bővülést elérni. Az ugyancsak alacsony rizikójú pénzpiaci termékekből 12,5 milliárd forint távozott, amit a hozamok itt már nem tudtak kompenzálni, kétszázalékos csökkenést okozva itt.

A pénzpiaci alapokéval megegyező volumenben vontak ki pénzt ingatlan- és tőkevédett alapjaikból is a befektetők. Előbbieknél a hozamok ennek hatását némileg tompították, utóbbi kategóriában viszont az árfolyamok csökkenése is apasztotta az állomány összértékét.

A parányi méretű származtatott alapok a 600 milliós befektetői bevásárlásnak, no meg az emelkedő árfolyamoknak köszönhetően 2,6 százalékkal gyarapították vagyonukat.

Rossz időzítés a részvényalapoknál

A részvényalapokba ezúttal egészséges mennyiségű, bő 13 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek, az időzítés azonban nem bizonyult túl szerencsésnek, a tőzsdei árfolyamok lefordulása miatt minimálisan így is apadt a rizikósabb eszközkategória vagyona.

A főként intézményi befektetők vagyonának útját egyengető zárt körű alapok 24 milliárd forintos beáramlást tapasztaltak, ami a semlegesen alakuló hozamok mellett közel másfél százalékkal emelte meg a terméktípus eszközértékét.

A hónap legnagyobb nyertesei az abszolút hozamú és a vegyes alapok, melyekbe 52, illetve 50 milliárd forintot fektettek a hónap során. A hozamokkal kiegészülve mindkét terméktípus két vagyona 2 százalék körüli mértékben hízott múlt hónapban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.