BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapitulált a Mol, lendületben az OTP: lenyomta az amerikai tőzsdéket a BÉT

A pesti tőzsde blue chipjeinek mezőnye megosztottá vált a nap végére, az OTP és a Mol élesen ellentétes napot zárt. A BÉT azonban még így is felülteljesíti a tengerentúli parkettet, ott ugyanis drasztikus mínuszt hoztak a friss inflációs adatok.

Borongós nemzetközi hangulat mellett visszafogott pluszban zárták a szerdai kereskedést a BÉT nagyjai, a BUX index 0,09 százalékos pluszban állt a záró gongszót megelőzően. A parkett forgalma átlag körülinek mondható 6,2 milliárd forint volt.

240619_bet_002_VZ , BÉT,
Felemás napot zárt a BÉT szerdán / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nap legnagyobb nyertese az OTP volt, a bankpapírok 0,83 százalékkal, 18 200 forintig erősödtek a nap során 3,5 milliárd forintos forgalomban. Szintén zöldben zárt a Richter is, melynek kurzusa 0,47 százalékkal, 10 700 forintig menetelt 841 milliós érdeklődés mellett.

A Mol befektetői azonban már nem lehettek ennyire boldogok, az olajipari cég kurzusa ugyanis 1,22 százalékkal, 2584 forintig csúszott 1,1 milliárdos forgalommal, és mínuszban finiselt a Magyar Telekom is, 0,2 százalékkal, 1016 forintig süllyedt a jegyzés 194 milliós volumenben.

A nemzetközi piaci körképet elnézve a BÉT nagyjai relatív felülteljesítőnek tekinthetők.

Az amerikai indexek ugyanis 1,5 százalék körüli mínuszt termeltek alig két óra kereskedési idő alatt, miután még a nyitást megelőzően kiderült, a legfrissebb inflációs adatok magasabban álltak meg, mint a piacok remélték – ez azt a várakozást erősítette, hogy a Fed inkább a 25, mintsem az 50 bázispontos kamatvágás mellett dönt majd jövő héten, ez pedig nem csak a dollár kamatelőnyének relatíve magasan maradását jelenti, de azt is, hogy a hitelfelvétel költségei a piacokon reméltnél lassabb mértékben kezdenek majd csökkenni, ez pedig visszafoghatja a gazdasági növekedést.

Az európai parkettek felemás formát mutatnak, a brit, a francia és a svájci tőzsde mínuszban, a német, a holland és az átfogó kontinentális EuroStoxx pedig visszafogott pluszban jár a pesti tőzsde zárásának idején.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

A forintnak is hasonlóan felemás napja volt: a délelőtti, majd a kora délutáni időszak az egyértelmű erősödésről szólt mindkét fő devizával szemben, a vártnál magasabb amerikai maginflációs adatok megjelenése azonban egyértelműen megakasztotta a pozitív trendet.

A hazai deviza napját azonban még így sem lehet rossznak nevezni: az euróval szemben 0,1 százalék körüli pluszban, 396,55 környékén jár a jegyzés a tőzsdezárás magasságában, a dollárral szemben pedig 0,01 százalékos a napi mínusz, 360,38-on áll jelenleg a kereszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.