BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Commerzbank AG Prepares Defense for Possible UniCredit Takeover

Folytatódik a Commerzbank-saga, színre lép a Deutsche Bank is

A német állam közölte, hogy eladná maradék részesedését is a német pénzintézetben. A Deutsche Bank azt fontolgatja, hogy vásárol a Commerzbank-csomagból, hogy megakadályozza a konkurencia megerősödését. Az UniCredit viszont közölte, hogy harmincszázalékos tulajdonrész megszerzésére kér engedélyt az EKB-tól.

A német pénzügyminisztérium továbbra is ragaszkodik ahhoz a tervéhez, hogy eladja a Commerzbankban lévő teljes részesedését, annak ellenére, hogy az UniCredit a múlt héten megvásárolta az összes felajánlott részvényt, ráadásul a piacon történt további vásárlásaival 9 százalék közelébe emelte tulajdoni arányát – értesült a Bloomberg. 

Commerzbank AG Prepares Defense for Possible UniCredit Takeover
A Deutsche Bank fontolgatja, hogy megakadályozza a Commerzbank felvásárlását / Fotó: Krisztian Bocsi

A helyzet persze nem ilyen egyszerű. Németországban a pénzügyi tárca felügyeli a Commerzbank-részesedést, ám a további értékesítésekről szóló döntéshez egy olyan bizottság egyhangú jóváhagyására van szükség, amelyben számos más kormányzati szerv, köztük Olaf Scholz kancellár hivatalának tisztviselői is részt vesznek. 

Nem világos, hogy a kancellária osztja-e a pénzügyminisztérium véleményét a Commerzbank további részvényeladásairól. 

Ez borítékolhatóan újabb koalíciós feszültségekhez vezet, hiszen Christian Lindner német szabad demokrata pénzügyminiszter a szabadpiac híve, a szociáldemokrata Olaf Scholz viszont hajlik rá, hogy az állam erős szerepet töltsön be a gazdaságban.

A német kormánykoalíció ugyan már korábban megállapodott abban, hogy teljesen kiszáll a Commerzbankból, amelyben még jó tíz éve, egy mentőcsomag keretében volt kénytelen részesedést szerezni – most azonban a választások közeledtével ezt felülírhatják a politikai realitások. Ha az eladás mellett döntenek, akkor viszont a német költségvetés éhségét ismerve cél az is, hogy a pakkot a lehető legjobb áron adják el, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az UniCredit még több részvényt vásárolhat. 

Az UniCredit belecsapott a lecsóba

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója a múlt héten meglepte Németországot, amikor 9 százalékos részesedést szerzett a Commerzbankban, és az olasz bankot egyik napról a másikra a második legnagyobb részvényessé tette. Berlin nem számított arra, hogy egy stratégiai befektető domináns pozíciót szerez a bankban, kívánatosabbnak látná, ha megosztott részvényesi struktúra jönne létre. Az olaszok bevásárlása után a befolyásos Verdi szakszervezet erős nyomást gyakorol a kormányra, hogy állítsa le a további részvényeladásokat, és akadályozza meg az olaszok nyomulását, mert attól tart, hogy az új nagytulajdonos leépítéseket hajt majd végre. 

A félelem egyébként a szakszervezetek részéről teljesen jogos, hiszen az UniCredit már meglévő németországi bankjánál, a Hypovereinsbanknál (HVB) bebizonyította, hogy képes jelentős költségcsökkentési akciókra – írták jegyzetükben a KBW elemzői. 

Németország kemény bankpiac, és a Commerzbank kis piaci részesedéssel rendelkezik, de úgy találjuk, hogy a HVB átalakítása sikertörténet

– írták kedden kiadott jegyzetükben. 

 

A Deutsche Bank közbeszól?

  • Az UniCredit és a Commerzbank egyesülése egy olyan európai bankóriást hozna létre, amely a Bloomberg számításai szerint megelőzné Németország legnagyobb bankját, a Deutsche Bankot (DB). 
  • A DB persze  nem örül a konkurenciának, ezért azt fontolgatja, hogy maga is beszállna a Commerzbankba. 
  • Christian Sewing vezérigazgató és munkatársai elemezték a helyzetet az elmúlt napokban. A felmerült lehetőségek között szerepelt a német kormány fennmaradó 12 százaléka egy részének vagy egészének megvásárlása. 

A hírek szerint a német kormány és a DB felső vezetése tárgyalt is a hét végén az olaszok szerepéről a német bankpiacon. 

Ábránk a legnagyobb európai bankok mérlegfőösszegét mutatja – egy UniCredit–Commerzbank-fúzió megingatná a Deutsche Bank pozícióit

Egy teljes Commerzbank-felvásárlás is napirenden van

Közben persze az olaszok sem tétlenkednek, a Bloomberg értesülései szerint  hamarosan engedélyt kérnek az Európai Központi Banktól (EKB), hogy tulajdoni arányukat akár 30 százalékra növeljék. Ekkora részesedés elérése a német jog szerint azt jelentené, hogy

az olaszoknak ajánlatot kellene tenniük a teljes részvényállomány megvásárlására.

Az EKB részéről valószínűleg zöld lámpát kaphatna az ügylet, ugyanis Christine Lagarde, az EKB elnöke régóta szorgalmazza az európai bankpiac koncentrálódását, a nagy, határokon átnyúló ügyleteket, annak érdekében, hogy az európai bankok legalább valamennyire versenyképesebbé váljanak amerikai szektortársaikkal szemben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.