BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Commerzbank ellenáll, a piacnak viszont tetszene a páneurópai bankfúzió

Németországban rengetegen ellenzik az UniCredit beszállását és befolyásának növelését a frankfurti Commerzbankban, az utóbbi részvényárfolyama mégis emelkedik. Szakértők szerint a Commerzbanknak nem kell ellenséges átvételtől tartania, az UniCredit türelmesen próbálja meggyőzni a makacs ellenállókat. Ennek dacára csak a fúzió időpontja kérdéses.

Először tartanak találkozót – még ha csak online formában is – a Commerzbank és az UniCredit vezetői, mióta az olasz bank nagy részvényes lett a német pénzintézetben – értesült a Reuters pénzügyi körökből. A péntek délelőttre időzített „eszmecseréről” állítólag Bettina Orlopp, a Commerzbank frissen kinevezett vezérigazgatója beszélt csütörtökön a Bank of America londoni rendezvényén.

20211219 Budapest Commerzbank budapesti székháza SzékházFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Nehéz megbeszélés vár a Commerzbank vezetőire / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ambiciózus kísérlet egy páneurópai bankfúzióra

Bár egyelőre nem ismert, kik vesznek részt a megbeszélésen – a bennfentesek szerint Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója biztosan hiányozni fog –, az olasz hitelintézet vélhetően az összefogást szorgalmazza majd, miközben a Commerzbank vezetése önállóságának megvédésére összpontosít.

Olaszország második legnagyobb bankja szeptember elején hozta nyilvánosságra, hogy 9 százalékos részesedést vásárolt a Commerzbankban, amit azóta 21 százalékra növelt, miközben az Európai Központi Banknál engedélyt kért összesen 29,9 százalék megszerzésére.

A Commerzbank részvényei a friss hírekre további 0,4 százalékos emelkedéssel nyitottak Frankfurtban, miután csütörtökön közel 7 százalékkal erősödtek. Amióta pedig az UniCredit nyilvánosságra hozta az első csomag megvásárlását, az árfolyam mintegy 30 százalékkal ralizott.

Az UniCredit részesedésszerzése az eddigi legambiciózusabb kísérlet egy páneurópai bankfúzióra, de Németországban jelentős politikai akadályokba ütközik – nagyjából egy évvel a parlamenti választások előtt.

A Commerzbank vezetősége, alkalmazottai, a szakszervezetek és Olaf Scholz kancellár is beálltak az ellenzők táborába, ám legalább egy nagy befektető és néhány gazdasági vezető támogatta a tárgyalások megkezdését. Orcel pedig éppen ezen a héten jegyezte meg, hogy a legkedvezőbb végkifejlet az egyesülés lenne.

Orlopp viszont csütörtökön kijelentette, hogy a német bank vezetése nyitott ugyan a megoldás keresésére, de ki kell értékelni a lehetséges szinergiákat és az esetleges fúzió végrehajtásával kapcsolatos kockázatokat is.

Lehet, hogy van értelme, lehet, hogy nincs, ezt közösen kell kiderítenünk

– mondta.

Venni kell a Commerzbank részvényeit

Közben Filippo Alloatti, az amerikai Federated Hermes Limited befektetési cég vezetője a német sajtóban már arról beszélt, hogy nem a teljes integráció megvalósulása a kérdés, hanem annak az időpontja. Alloatti úgy véli azonban, hogy nem valószínű az ellenséges felvásárlás, ehelyett az UniCredit türelmesen próbálja a részvényeseket és a német kormányt is meggyőzni a felvásárlás hosszú távú előnyeiről.

Legalább egy esetben ez már sikerre vezetett, hiszen a Commerzbank részvényeinek 1,3 százalékával rendelkező Union Investment alapkezelő felszólította a bankot, hogy kezdjen nyílt párbeszédet az UniCredit csoporttal. Alloatti szerint más részvényesek is lehetőséget látnak az UniCredit terveiben.

 

Szintén pénteki hír, hogy a Commerzbank részvényeinek célárát 17,2 euróról 18 euróra emelte a JPMorgan, fenntartva vételi ajánlását. Az új célár 10 százalékos prémiumot tartalmaz a pénteki délelőtti 16,4 eurós árfolyamhoz mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.