BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frissen kezdte a hetet a forint

A főbb devizákkal szemben erősödött a magyar fizetőeszköz. Egy euróért 393,80 forintot kellett fizetni a reggeli órákban.

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. Az euró jegyzése 393,80 forintra csökkent 394,50 forintról, a dolláré 355,55 forintra 355,90 forintról, a svájci franké pedig 420,28 forintra ment le 422,21-ről.

50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF forint bank notes background. Currency devaluation illustration
Egy euróért 393,80 forintot kellett fizetni a reggeli órákban / Fotó: GettyImages

A forint gyengébben áll az év eleji kezdésnél, 2,7 százalékkal az euró, 2,4 százalékkal a dollár és 1,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Lehetne erősebb is a forint?

A hamarosan csökkenésnek induló dollárkamatok, a folyó fizetési mérleg egyenlegének masszív többlete és az MNB óvatos hozzáállása is a forint malmára hajthatná a vizet. Egyelőre mégsem azt látjuk, hogy a hazai fizetőeszköz nagyon erősödni akarna. Van ugyanis egy fontos faktor, ami a jelentős és tartós nominálfelértékelődés valószínűségét csökkenti. Eközben azt sem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a forint nem erősödött a régióban, de a lengyel zloty sem tudott erősödni a dollár gyengülése mellett az elmúlt hetekben, ellentétben a cseh koronával.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.