BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületbe hozta a dollárt az amerikai inflációs adat, de mit csinál a forint?

A dollár lendületet vett, a forint gyengülni kezdett a kora délután közzétett amerikai inflációs mutatók ismeretében.

A várakozásoknak megfelelő mértékben alakult az infláció múlt hónapban az Egyesült Államokban, a maginfláció ugyanakkor a piaci konszenzusnál valamivel nagyobb ütemben nőtt, ami némi aggodalomra adhat okot a piacokon. A dollár lendületet vett, a forint gyengülni kezdett kora délután.

Us,Dollar,And,New,Hungarian,Forint,Banknotes,Mixed.,Forint,Us, dollár, forint,
Fotó: Shutterstock

A hét legfontosabb gazdasági adatára erősödni kezdett a dollár, az euróval szemben pár perc alatt az 1,101-es szintig jött vissza a kurzus az adatok közzététele előtti 1,05-os szintről, az euróhoz képest 0,1 százalékot javított a dollár.

A dollárerő – tankönyv szerint – nem kedvez a forintnak sem, a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 0,15 százalékos napi előnyről, a 396,3-es szintről várta a fontos tengerentúli adatot, a dollárhoz képest pedig 0,24 százalékkal, 359,6-ig erősödött a kurzus a délután fél hármas adatközlésig.

Az inflációs mutatók közzététele után az eurót 396,5 forinton jegyezték, ami már csak 0,1 százalékos forinterőt jelent. A lendületbe jött dollárhoz képest sokkal többet rontott a hazai fizetőeszköz, teljes napi előnyét leadva néhány perc alatt: a zöldhasú 360,3 forintra drágult, ami napon belül már minimális dollárelőnyt jelent. Innen azonban ismét fordult a piac, és pár perccel három óra előtt már ismét a 360-as szint alatt jegyezték a dollárt,

A hét legjobban várt számai: 2,5 és 0,3 százalék

A fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek augusztusban az előző hónaphoz képest, éves alapon pedig 2,5 százalékos inflációt mértek az Egyesült Államokban.

A piac által napok óta kiemelten várt tényadat némileg kedvezőbb lett az előzetes várakozásoknál, az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a júliusi 2,9 százalékról 2,6 százalékra mérséklődik augusztusban a pénzromlás üteme éves alapon.

Az amerikai statisztikai hivatal által mért – a szezonálisan legváltozékonyabb élelmiszer- és energiaárak változását kiszűrő – maginfláció ugyanakkor magasabb lett a vártnál. 

Az utóbbi 0,3 százalékkal emelkedett júliushoz képest, az éves növekedés ütem pedig 3,2 százalékos volt. A piac ennél szűkebb, havi alapon 0,2 százalékos emelkedést vár, míg az éves alapú maginfláció megfelelt az előre jelzettnek.

Ugyan az árnövekedés üteme mostanra megközelítette a Federal Reserve hivatalos 2 százalékos célértékét, az elmúlt négy év gyors áremelkedése sok fogyasztó számára még mindig érezteti hatását.

A Covid–19 járvány 2020. tavaszi kitörése óta egy gallon tej átlagosan körülbelül 1 dollárral kerül többe, míg egy tucat tojás ára másfél dollárral drágult. Összességében a teljes fogyasztói árindex mintegy 21 százalékkal emelkedett az elmúlt közel négy és fél évben az Egyesült Államokban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.