BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdőjelek a dollár piacán

Csak úgy záporoztak a makroökonómiai adatok az Egyesült Államokból a múlt hét második felében, a piacok kaptak hideget és meleget egyaránt. Hamarosan indul az a jegybanki kamatvágási ciklus, amelyre hónapok óta várnak a kereskedők és a befektetők.

Kezdjük a makroökonómiai adatokkal. Minden hónap első péntekén egy dolog biztos, hogy közzéteszi az Amerikai Statisztikai Hivatal a munkaerőpiaci adatokat. Ha tisztán csak az NFP (nonfarm payrolls) adatot nézzük, látszódik, hogy a vártnál alacsonyabb lett, ami dollárt gyengítő hatású, ám közel sem ilyen egyszerű a képlet. 

dollar
3d,Illustration,,Exchange,Market,Dollar,And,Euro
Találgatják, mennyire lendülhet ki az euró-dollár árfolyam a közelgő szeptemberi kamatdöntés után / Fotó: Shutterstock

E kiemelten fontos adat mellett a múlt héten láthattuk, hogy a munkanélküliségi ráta minimálisan csökkent, valamint az átlagos órabérek 0,4 százalékkal lettek magasabbak az előző havi adathoz képest, aminek kismértékű inflációgerjesztő hatása lehet. 

Egy deviza elemzésénél fontos megemlíteni a kereskedelmet is: export- és importoldalon egy fokozatos, alacsony dinamikájú emelkedést lehet látni 2023 nyara óta, ami a külkereskedelmi mérleg oldaláról nézve negatív, ugyanis az import mértéke kevéssel, de mindig magasabb volt. 

A legfontosabb esemény a dollár szempontjából mindenképpen a Fed szeptember 18-án esedékes kamatdöntő ülése lesz. A kamatvágás megkezdését Jerome Powell elnök is megerősítette az augusztusi Jackson Hole-i gazdasági szimpóziumon, 

nagy kérdés azonban, hogy a kamatvágás mértéke 25 vagy 50 bázispont lesz. 

Az árfolyam alapján úgy tűnik, hogy a piaci szereplők az 50 bázispontos vágást árazták be, de ha csak 25 bázispont lesz, akkor rövid távon gyors dollárerősödés jöhet.

Mit mutat a dollár technikai képe? 

Térjünk át a technikai képre néhány mondat erejéig. A Határidős Árutőzsdei Kereskedelmi Bizottság minden pénteken teszi közzé, hogy mekkora a dollárindex vételi és eladási aránya az alapkezelők között. 

A legutóbbi jelentésben látszódik, hogy az intézményi oldalon a vételi pozíciók száma az eladási pozíciók volumene fölé emelkedett, idén ez volt az első ilyen adat. Egész évben szignifikánsan nagyobb volt a dollár gyengülésére felvett pozíciók száma, mint az erősödésére. 

Ez két dologra enged következtetni: 

  • vagy elérték a számukra ideális árfolyamot, ahol már kellő mértékű nyereséget tudtak realizálni, 
  • vagy egyfajta bizonytalanság uralkodik a piacon, mivel a kamatvágás mértéke nem egyértelmű, és a novemberi elnökválasztás is egyre közeledik az Egyesült Államokban. 

A grafikonon a pénteki adat után nem volt egyértelmű az irány, inkább egy kisebb mértékű konszolidáció látszik kirajzolódni az augusztus eleje óta tartó gyengülés miatt a dollárindexkosárban található devizákkal szemben. A 200 napos mozgóátlagok távol vannak még, ami teret ad a dollár erősödésének, viszont a bizonytalansági faktor magasabb.

 

Summa summarum, rövid távon érdemes lehet a dollár erősödésére spekulálni, az euró-dollár párban 1,0930 lehet a célár, viszont hosszú távon dollárgyengülést várok a makroadatok együttese és a bizonytalanság miatt. A Fed kamatdöntése után a kurzus az 1,1270-es tavalyi csúcsot veheti célba, azonban – különösen a választási bizonytalanság közeledtével – könnyen elképzelhető, hogy magasabb csúcsot is láthatunk az idén.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.