BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárd dolláros kérdés: hova kerüljön a pénz a kamatvágás után?

Mi legyen az évek óta pénzpiaci alapokban, megtakarítási számlákon vagy épp kötvényekben parkoló pénzzel, ha a Fed kivágja alóluk a kamatot?

Áthangolta a Wall Streetet a szerdára várt amerikai kamatvágás. Temetik az 5 százalékos kamatok és a kockázatmentes, könnyű hozamok korszakát. A befektetési tanácsadók immár azzal foglalkoznak, hogy hová pakolják át az ügyfelek a megtakarítási bankszámlákon és pénzpiaci alapokban parkoltatott pénzüket.

Independence Day In New York, wall street, tőzsde, s&p 500, russell 2000, részvény, piac,
A lecke fel van adva / Fotó: NurPhoto via AFP

Sokat segíthetnek a lépcsőzetes lejáratok

A pénzpiaci alapok lakossági eszközei a múlt héten közel 2600 milliárd dollárt tettek ki, szemben a két évvel ezelőtti 1500 milliárd dollárral – az Investment Company Institute szerint.

Halogatásra nincs idő, mert a bankok hamar visszavonják a mostani bőkezű megtakarításiszámla-ajánlataikat 

– mondta Ben Smith, a Milwaukee pénzügyi stratégája. Hozzátette, rövid távon diverzifikálódhat a piac, amint azt 2020-ban láthattuk, amikor kamatot vágtak az amerikai jegybankárok. Miközben a megtakarítási számlák átlagos hozama heteken belül behorpadt, a legmagasabb hozamok pár hónapig prémiumot kínáltak az átlaghoz képest. 

De a rövid távú, könnyű készpénzhozam csupán az infláció elleni védelemre alkalmas. Ezért várhatóan a  

változó kamatkörnyezetben a pénzügyi tanácsadók kötvénylétrákat javasolnak, 

ahol az egymást lépcsőzetesen követő lejáratok segítik a kamatkockázat kivédését, egyúttal időről időre készpénzhez juttatják a befektetőt. Míg a legalább évtizedes távlatban nélkülözhető készpénzt érdemes kötvénybe fektetni.

Kockázatos a megszokás

Két komoly kockázat fenyegeti a befektetőket. Az első, hogy ha most a rövid távú nyereség érdekében vásárolnak részvényt. Pedig ezen a piacon általában csak hosszabb távon érvényesül a magasabb hozam. Vagyis 

részvényt csak akkor érdemes venni, ha beleülnek.

A másik kockázat a megszokásból fakad. A kamatemelési periódusban, majd a magasan rekedt kamatok korszakában az emberek annyira hozzászoktak a készpénz magas hozamához, hogy hajlamosak akkor is megtartani a portfóliót, amikor ez már nem lesz annyira jövedelmező. 

100 ezer dollár alatti bankbetétek állománya
Amikor a Fed kamatot vág, akkor a bankok heteken belül reagálnak

A kamatvágásokat a bankok gyorsan áthárítják az ügyfelekre

Négy évtized statisztikája azt mutatja, hogy amikor a Fed emeli vagy csökkenti a kamatlábakat, átlagosan a változás 30-40 százaléka csapódik le a bankszámlák kamataiban. 

Amikor a Fed kamatot vágott, akkor a bankok általában három héten belül reagáltak, míg a kamatemelések esetében csak hat hét után. Azzal magyarázható az aszimmetria, hogy 

a kamatemelések általában fokozatosak, ám a kamatvágások gyakran meredekek.

Emellett emelkedő kamatok esetén a bankoknak megéri késlekedni.  

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy amíg kamatemelés esetén a számlavezető bankok általában lelkes e-mailben értesítik az ügyfeleket, a kamatvágások idején tartják magukat ahhoz, hogy nem kötelesek külön értesítést küldeni.  

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.